söndag 26 oktober 2014

Den stumma flickan av Hjorth och Rosenfeldt

En riktigt sträck-lyssnar-bok!

Handling: En familj hittas mördad i sitt hem och Sebastian Bergman och Riksmord kallas in. Det är en komplicerad mordutredning och trycket ökar då den ende misstänkte hittas mördad, skjuten med samma vapen som familjen.

Det finns ett vittne till mordet på familjen. Den tioåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner, och hennes fotspår försvinner in i den stora skogen bakom huset. Nu gäller det att hitta henne innan mördaren får reda på hennes existens.

Nicole återfinns men är så traumatiserad att hon inte längre pratar. Det enda hon gör är att rita. Teckningarna talar sitt tydliga språk. Hon har sett mördaren.

För Sebastian blir den stumma Nicole en stor utmaning. Hon påminner om hans egen dotter som han förlorade i tsunamin, och han blir besatt av att försöka läka hennes inre. Samtidigt har mördaren fått vittring på var hon befinner sig.


Det här är den fjärde boken om Sebastian Bergman och det är inte lätt att tycka om honom. Han är så totalt egoistisk i många lägen. Här får han visserligen visa lite mer mänskliga sidor men allt är ändå på hans egna villkor. Den här gången känns gruppen lite uttunnad på grund av slutet i förra boken och jag är inte helt nöjd med en av medlemmarnas utveckling. Hjorth & Rosenfeldt tar i lite för mycket för min smak.

Boken känns aktuell och tar upp en industri eller miljöproblem som då och då nämns i pressen. Jag kanske ser det extra ofta eftersom jag har en miljöjurist i släkten.

Den stumma flickan är en bok som jag verkligen väljer att lyssna på så fort jag kan. Men det finns också saker jag stör mig mycket på. Det är en bok man slukas upp av men sen glömmer rätt fort - i synnerhet kriminalfallet. Kvar finns Sebastian Bergman...

Uppläsare är Niklas Falk och han fungerar bra för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar