söndag 26 oktober 2014

Fågelburen av Lisa Jewell

En lättläst engagerande historia.

Handling: Välkommen till familjen Bird. De fyra syskonens barndom är en total idyll: ett vackert gammalt hus i en pittoresk by, ett varmt, mysigt kök fyllt av kärlek och skratt, soldränkta eftermiddagar i en vindlande trädgård. 

Men en påskhelg drabbas familjen av en tragedi så förkrossande att den driver dem isär. Åren går och syskonen växer upp utan mycket kontakt sinsemellan. Snart är det nästan som om de aldrig varit en familj.

Nästan. Men inte riktigt. För något har hänt, något som får dem att återvända hem, tillbaka till huset de växte upp i och till vad som egentligen hände den där påsken för länge sedan.


Många av Lisa Jewells böcker är lätta att komma in i och de blir ofta sträcklästa. I synnerhet när man är på solsemester en vecka på hösten och släkten vakar eller badar med sonen :-).

Lorelei Bird älskar att vara mamma och försöker göra sina barns uppväxt till något magiskt. Men när barnen blir äldre fångas de inte lika mycket av sin mors magi. Äldsta dottern Megan är den som har svårast med sin mors regnbågsvärld. Tillslut inträffar en katastrof och familjen börjar sakta splittras.

Den här boken utspelas under trettio år och mycket hinner hända med familjen. Jag har svårt att släppa boken men samtidigt stör jag mig över vissa saker. Varför måste så mycket hända inom just familjen? Det är svårt att var tydligare utan att avslöja för mycket. Samtidigt är det just dessa saker som håller dem isär. Men som alltid med den här typen av böcker är det bara att köpa konceptet eller överge genren. Och de är alldeles för trevliga att läsa för att jag ska ge upp. För precis som Syskonmakaren av samma författare så gillar jag även Fågelburen skarpt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar