söndag 26 oktober 2014

Mellan fyra ögon av Denise Rudberg

Den fjärde boken om Marianne Jidhoff.

Handling: Vädla Läroverk är Sveriges mest exklusiva och välrenommerade privatskola, där rektor Jane Eden styr såväl elever som lärare med järnhand. När skolans styrelseordförande mördas kopplas åklagarsekreterare Marianne Jidhoff och hennes kollegor in på det känsliga fallet. Snart upptäcker de att Jane Eden har haft ett hemligt kärleksförhållande med den mördade mannen och hon blir genast huvudmisstänkt.

Men är det verkligen så enkelt, eller döljer sig något ännu mörkare under den putsade ytan? Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid måste arbeta snabbare och diskretare än någonsin för att förhindra en katastrof.

Parallellt med mordutredningen brottas de tre utredarna med sina privatliv. Ett gammalt brev tvingar Marianne att bestämma sig - det är dags för henne att göra upp med minnena av sitt dåliga äktenskap och sina egna livsbeslut en gång för alla.


Jag tycker om läsa eller lyssna på böckerna om Marianne Jidhoff och det Stockholm hon rör sig i. Jag tycker också om fokuset på maten och drycken. Det är också intressant med hennes familjeliv och det som händer där. Sen är det kanske lite för stort fokus på sex i serien men jag är alltid lite känslig för det när jag lyssnar på en bok. Det blir alltid jobbigare när någon annan läser orden högt för mig. En text känns så mycket mer privat.

Själva deckargåtan är intressant för stunden men väldigt förutsägbar. När ungefär halva boken gått så har jag förstått hur det hänger ihop. Men det är inte kriminalfallen som gör boken för mig. När jag ser tillbaka på de tidigare böckerna skulle jag ha svårt att komma på ett enda av fallen medan jag har betydligt bättre koll på huvudpersonernas privatliv.

När jag lyssnar på en bok har jag svårt att avgöra kvalitén på språket och texten. Men här hör jag tydligt hur orden han/hon till exempel förväxlas.

Men jag kommer ändå vilja följa Marianne Jidhoff i hennes fortsatta liv.

Uppläsare är Anna Maria Käll och hon gör ett bra jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar