måndag 3 november 2014

Flickoffret av James Oswald

Den första boken om Tony McLean.

Handling: En ung flickas vanställda kropp hittas i 
en igenbommad källare. Hennes kvarlevor är omsorgsfullt utplacerade efter vad som ser ut att ha varit en grym och makaber ceremoni. Händelsen tycks ha ägt rum för mer än sextio år sedan.

För den nytillsatte kriminalkommissarien Tony McLean i Edinburgh är detta ett 
"cold case" som borde ges låg prioritet - men Mc Lean kan inte släppa tanken på offret och hennes ohyggliga död. Samtidigt plågas Edinburgh av en rad blodiga mord. Det är dödsfall som inte uppvisar någon rimlig logik, och Edinburghpolisen står handfallen.

McLean blir alltmer övertygad om att de nya morden på något sätt är kopplade till det vedervärdiga ritualoffret av flickan för ett halvt århundrade sedan.


Uppläsare: Anders Jansson

Jag blev nyfiken på den här boken mycket för att uppläsaren fått mycket beröm för sitt jobb på bland annat Storytel. Jag kan bara hålla med att han gör ett mycket bra jobb. Det som i gengäld är knepigt med att lyssna på den här är att ungefär hälften (periodvis kändes det åtminstone så) börjar på Mc-någonting. Det gör det aningen knepigt ibland att hålla isär människorna. Men sammanhangen de figurerar i gör att det ändå fungerar bra.

Jag tyckte mycket om den här deckaren. Det är trevligt med den skotska miljön och mentaliteten. Tony McLean är också en trevlig bekantskap även om han vissa stunder blir lite väl ivrig och barnslig i sin handling. Men det gör honom mer mänsklig.

Det är tur att jag inte har något emot övernaturliga inslag för det finns en del av det i den här. Sen är vissa saker är också självklara för mig långt innan författaren låter Tony McLean förstå hur det ligger till. Det kan vara lite störande men bara lite.

Överlag är det en mycket bra deckare (kanske lite väl många brutala mord i och för sig) men jag gillar både Tony McLean och miljön så pass mycket att jag hoppas att kommande böcker snart är översatta. Det verkar finnas fyra utgivna på engelska och den femte kommer om några månader.

10 kommentarer:

 1. Den här fick jag hem för ett tag sedan, men jag har inte läst den än. Naturligtvis. Men jag blev nyfiken på uppläsaren. Anders Jansson. Det måste ju vara ett vanligt namn, men är det den Anders Jansson som är med i HippHipp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var tvungen att forska en del här :-) Men nej, det är inte han utan den här Anders:
   http://www.tundellsalmsonaudio.se/andersj.shtml

   Radera
  2. Det var ju inte meningen att sätta dig i arbete :) Tack! Vad synd att det inte var den andra Anders Jansson, det hade varit kul :)

   Radera
  3. Det var bara kul :-). Jag blir så nyfiken när någon ställer en fråga så jag försöker ofta ta reda på svaret - om det går att googla fram.

   Radera
 2. Denna har jag liggande som skall läsas framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte mycket om den men jag misstänker att uppläsaren tillförde en del för mig här. Så jag vet inte vad jag hade tyckt om jag läst boken. Men troligtvis är den också mycket bra :-).

   Radera
 3. Den verkar spännande. Men när du skrev om övernaturliga inslag så blir jag tveksam om det är nåt för mig. Tur du förvarna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det kanske inte den här du ska välja i första hand :-).

   Radera
 4. Japp, vill läsa! Men jag hoppas att de övernaturliga inslagen inte är FÖR övernaturliga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del tyckte jag inte att det blev för mycket. Sen var det vid några få tillfällen som det var hyfsat stort fokus på det övernaturliga. Men för min del tog de inte över boken utan det är miljön främst som finns kvar i mig.

   Radera