tisdag 6 januari 2015

Jordstorm av Mons Kallentoft

Den åttonde boken om Malin Fors.

Handling: En tidig majmorgon hittas en ung man död i ett dike intill Göta kanal. Han är naken, men kroppen bär inga synliga spår av våld och när Malin Fors och hennes kollegor anländer till platsen råder en märklig tystnad. Det är som om alla röster har dämpats. 

Mannen identifieras snart som Peder Åkerlund, före detta Sverigedemokrat, utesluten ur partiet på grund av sina rasistiska uttalanden men numera omvänd. Det visar sig att han har blivit mördad. Och när den 16-åriga Nadja Lundin samma kväll anmäls saknad, troligtvis bortförd, finns tecken som tyder på att de båda fallen hänger samman. 

Men har offren något gemensamt? Varför har de valts ut? Efterhand börjar Malin Fors inse att de har att göra med någon som leker med polisen, som talar via mord och inte tänker låta sig tystas. Vad är det han eller hon vill säga? Det är bråttom att hitta ett svar. Nadja Lundin kan fortfarande vara vid liv.


Uppläsare: Torsten Wahlund

Jag tycker att Torsten Wahlunds röst passar riktigt bra till Mons Kallentofts texter. Han har ett melodiskt språk som förhöjer boken för mig och då i synnerhet som ljudbok.

Sen kan det inte vara lätt att vara Malin Fors. Hon kämpar nu med att vara nykter. Hon är fortfarande en mycket duktig polis men verkar ha svårt att känna glädje. Hon förstår inte att människor kan uppskatta melodifestivalen, hon ser ner på akademiker och höginkomsttagare. Hon verkar heller inte uppskatta mindre smarta människor. Jag funderade ett tag på om Mons Kallentoft ville säga något med Malins alla åsikter men delvis kändes det mer som han beskrev en olycklig person helt enkelt.

Jordstorm är en väldigt spännande bok och det är svårt att släppa den. Till skillnad från förra boken som jag tyckte var en av de sämsta blir den här en av de bästa. Samtidigt blir jag lite kluven för jag föredrar förövare som den i Vindsjälar mer än förövaren i den här boken - om man nu kan föredra en viss typ av mördare...

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte också att den här boken var bland de bättre i serien :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får vi se om det blir en fortsättning och att det kan hända lite med Malin åt det positiva hållet.

   Radera
 2. Vad roligt att det blir bättre! Kanske är dags att läsa en Kallentoft igen då! Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var så god! Sen verkar inte Kallentofts böcker passa alla har jag förstått. Men jag gillar hans språk.

   Radera
 3. Åh den här har jag tänkt påbörja i helgen :) roligt att du gillade den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du kommer att tycka om den :-).

   Radera