lördag 24 januari 2015

Kautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson

En bra deckare i en ovanlig miljö!

Handling: Bilen kränger på den isiga vägen och träffar renen med våldsam kraft. Anna Magnusson stannar, drar på sig yllemössan och hämtar kniven från bagageluckan. Det är mer än 30 grader kallt och klockan är halv två en februarinatt någonstans mellan Luleå och Pajala.
Anna är uppvuxen i Stockholm och har aldrig funderat över sitt ursprung. Hennes samiska mamma berättade aldrig varför hon valde att flytta ifrån den avlägsna fjällbyn uppe i Nordnorge och lämna sin plats i den familjebaserade rendriften.
Nu är Anna, som arbetar som biträdande åklagare, på väg upp till Kautokeino efter flera års frånvaro. Hennes mormor har ringt och bett henne komma och rentvå kusinen Nils Mattis, som är anklagad för våldtäkt. Hon är desperat, familjen kan inte klara sig utan Nils Mattis arbetsinsats på fjället. 
Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam. Hur ska hon ställa sig i konflikterna? Hon har svårt att avläsa den främmande omgivningen. Vem ligger bakom de dödsfall som inträffar medan hon är där och vilka är det som vill röja henne själv ur vägen?
Kautokeino, en blodig kniv är en spännande thriller om motsättningarna mellan tradition och modernitet och om moral i ett minoritetssamhälle. Vilka rättsbegrepp ska råda på Finnmarksvidda med omnejd?


Det här är en deckare i min smak! Jag älskar miljön även om det är obegripligt för mig hur man orkar att bo så där. Men är man uppvuxen med det inte kan något annat är det inte så lätt. Det är också en insikt i hur viktigt släktskap är och hur isolerade de lever mot de mer befolkade städerna mer söder ut i våra länder.

Genom uppläsaren Lars T Johanssons norrländska dialekt fungerar bra här även om den egentligen utspelar sig i Norge, inte långt från finska gränsen. Det fanns stunder då jag hade föredragit en kvinnlig uppläsare men det blir ändå bra här.

Nu så här i efterhand förstår jag inte varför det tagit sådan tid för mig att välja den här boken men fördelen är att det finns en fortsättning som jag kommer att hoppa på rätt snart.

2 kommentarer:

  1. Läste denna när den kom ut och älskade den. Språket, miljöbeskrivningarna och beskrivningarna hur man lever uppe i norr var otroligt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det är inte själva deckarhistorien som det hänger på. Jag hoppas fortsättningen är lika bra.

      Radera