lördag 10 januari 2015

Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson

Obehaglig men mycket bra!

Handling: Det ansågs lite märkligt att den vackra unga dottern till häradsdomaren valde att gifta sig med den blyge bondsonen Per, som efter faderns död levde ensam med sin mor. Men Hanna kände att han var den rätte och hon längtade efter att få skapa ett eget hem. Att svärmodern var omtalat tvär och ilsk skulle hon nog komma över bara det fick gå lite tid.

Så fel Hanna hade. Tillvaron på gården blir ett helvete. Den svartsjuka svärmodern styr med järnhand, och hur Hanna än försöker bryta in i gemenskapen mellan Per och hans mor stängs hon ute. Varje gång hon lyckas få en egen stund med sin man straffas hon dubbelt.

Något är allvarligt fel i familjen - dessvärre är Hanna Johansdotter den sista att förstå det.

En kall morgon i slutet av mars år 1889 hittas hon ihjälslagen nedanför källartrappan. Polisens misstankar faller snart på Hannas man Per och hans mor Anna Månsdotter. Fram träder ett tragiskt triangeldrama, fyllt av svartsjuka, skam och förbjuden åtrå. Det verkar som om en förbannelse vilar över Möllegården och alla som bor där.


Djävulen hjälpte mig är Caroline Erikssons första bok och den bygger på ett riktigt mord som skedde i Yngsjö 1889. Många namn och datum i boken stämmer överrens med vad som finns dokumenterat. Med hjälp av dokumentationen som finns kvar har Caroline Eriksson byggt upp ett möjligt scenario. Att hon själv är socialpsykolog och beteendevetare är nog till stor hjälp för hon får till en mycket trovärdig bok. När jag läste om själva mordet eller hörde om det i programmet Veckans Brott var det inte helt lätt att förstå varför Hanna valde att ta Per som man.

Jag har ofta problem med allt för obehagliga böcker men här vet jag ju redan hur det ska gå. Så jag klarar av det obehagliga och imponeras istället av hur välskriven boken är och hur stämningen förmedlas. Jag förflyttas verkligen till Möllegården och ser hur Per växer upp till man och sen ta Hanna till sin äkta maka.

Genom Per och Hanna främst berättas historien om hur allt blev så fel. Jag tror att den här boken kommer att hänga kvar rätt länge. Precis som Helena Henschens bok I skuggan av ett brott som också bygger på ett känt mord.

2 kommentarer:

  1. Nu läste jag inte vad du skrivit utan försökte bara se snabbt vad du tyckte. Detta är nästa bok jag ska läsa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får jag snart se vad du tyckte om den. Jag hoppas att du kommer att tycka om den.

      Radera