lördag 13 augusti 2016

Dimridå av Philip Kerr

Om ett mörkt och dystert Berlin 1938.

Handling: Berlin, september 1938. Det är indiansommar och stadens invånare väntar nervöst på utgången av Münchenkonferensen. Kommer Hitler att kasta in Tyskland i ett nytt krig?

Privatdetektiv Bernhard Günther anlitas av en rik änka som ber honom leta upp en utpressare. Samtidigt härjar en brutal seriemördare på Berlins gator, vars offer är tonåriga flickor. Snart vadar Bernie Günther genom Nazitysklands smutsiga och hierarkiska värld, i jakt på den eller de som haft ihjäl inte bara unga kvinnor, utan även hans partner.


Det här är andra delen om Bernhard Günther som är en före detta polis och numera privatdetektiv. Serien är väldigt hårdkokt eller noir om man föredrar det. Kvinnorna blir ofta sexuellt bedömda i granskningarna. Men eftersom det ska föreställa Tyskland 1938 så köper jag det.

Även om Bernhard Günther är en rätt hård man så tror han ändå på rättvisan och dömer inte ut grupper (nästan inte i alla fall). Han har nämligen inte höga tankar om många inom polisen. Eller inom SS.

Den här boken utspelar sig som sagt under 1938 och kriget kommer allt närmare. Judarna börjar få det svårare och det är maktkamper bland Hitlers män. Bernhard hankar sig fram som privatdetektiv och får ett fall där en någon blir utpressad. När lösningen kommer så händer något han inte trodde skulle ske - han tvingas återigen bli polis för att lösa fallen med de tyska tonårstjejer som blir mördade en efter en.

Trots att den hårdkokta stilen inte egentligen är någon jag föredrar tycker jag ändå att de här är rätt ok. Känslan för miljön och stämningen är något speciell. Den är även utgiven av Historiska Media vilket får mig att tro att författaren har rätt bra koll på tidens anda.

Jag kommer snart beställa hem den tredje boken i serien - Tyskt rekviem som blev nominerad av Svenska Deckarakademien för bästa översatta kriminalroman. Vann gjorde Jørn Lier Horsts bok Jakthundarna det året.

Boken får betyg 3 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar