måndag 8 augusti 2016

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Skrämmande och gripande!

Handling: De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.

"Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet."


Uppläsare: Lo Kauppi

Det här är min första bok jag läser/lyssnar på av Malin Persson Giolito. Men enligt vad jag kunde se verkade den inte hänga ihop med någon serie. Dessutom har jag bara sett positiva omdömen om den.

Jag tyckte väldigt mycket om den här. Men det gjorde också ont i mig att läsa om hur svårt det kan vara att bryta sig ur något destruktivt.

När boken börjar vet vi bara att Maja sitter i häktet och är anklagad för anstiftan och mord (om jag minns rätt). Boken växlar mellan nutid och dåtid. Nutid rör häktestiden och rättegången. Dåtid handlar om det sista skolåret och hur allt kunde gå så fel. Det som såg så ljust ut från början.

Ljudboken är uppläst av Lo Kauppi och jag tycker hon gör ett bra jobb när hon läser upp Majas tankar och åsikter. Det känns äkta. Malin Persson Giolito har också lyckats beskriva ungdomarna bra och vägen till den hemska dagen. Det här handlar om rätt brutala handlingar och i början är det svårt att förstå hur Maja kan ha hamnar i det här. Och vad det här är vet vi inte från början men under bokens gång lär vi oss mer och mer om den dagen.

Det märks också att Malin Persson Giolito är van vid rättsväsendet för hon lyckas göra en svensk rättegång väldigt intressant.

Jag skulle bli förvånad om den här inte hamnar på min tio-i-topplista över årets bästa böcker.

14 kommentarer:

 1. Jag har bara läst en novell av Malin Persson Giolito och den var så bra att jag genast var tvungen att köpa två av hennes böcker. Som jag givetvis inte har läst än. Nu måste jag ju köpa den här också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker definitivt att du ska köpa den här. :) I alla fall någon gång. Jag har fortfarande Bara ett barn oläst i bokhyllan.

   Radera
 2. Jag har läst ett par av hennes böcker (kommer inte ihåg titlarna just nu) och gillat dem. Den här har jag dock inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är rätt nyutkommen och definitivt läsvärd!

   Radera
 3. Har ännu inte läst något av den här författaren, men har hört mycket positivt om hennes böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst den här och den var som sagt riktigt bra!

   Radera
 4. Den här vill jag läsa! Har reserverat den på bibblan, så jag hoppas den kommer snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen läsvärd och är en sån bok som hänger sig kvar.

   Radera
 5. Den här boken har jag sett lite varstans, men jag har inte läst den själv.

  SvaraRadera
 6. Verkar intressant! En bok man sett lite både här och där om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ser också inlägg om den lite här och var. Och den är bra!

   Radera
 7. Jag lyssnade också på denna. Så bra! Helt klart augusti månads bästa bok :)

  SvaraRadera