måndag 22 augusti 2016

Sov du lilla videung av Cilla & Rolf Börjlind


Återigen en mycket spännande fortsättning!

Handling: En natt snubblar den hemlösa Muriel över en gråtande flicka mitt i Stockholms city. Hon heter Folami och har flytt hit på egen hand, som så många andra barn. Muriel tar med henne till sitt tillfälliga hem. Men efter en otäck incident vågar de inte stanna, utan söker hjälp av Tom Stilton, som tidigare varit både polis och uteliggare.

En pojke hittas nedgrävd i Småland med halsen avskuren. Kommissarie Mette Olsäters team med den unga kriminalaren Olivia Rönning tar sig snabbt dit för att utreda mordet. I närheten av fyndplatsen hittar man en kniv med en inskription som tyder på att pojken kan ha fallit offer för en rumänsk kriminell organisation.

Stilton erbjuder sig att hjälpa till med utredningen och skickas tillsammans med Olivia till Bukarest för att ta reda på mer om vem pojken och hans mördare kan vara. När de börjar höra sig för och samla ihop trådarna kommer de en chockerande och dödlig verksamhet på spåren och snart svävar de själva i livsfara.


Det här är den fjärde boken i serien. Efter den tredje delen såg jag och sambon filmatiseringen av Springfloden så jag insåg att jag nu ser skådespelarna framför mig istället för de lite mer diffusa bilder jag hade innan. I många fall är det helt ok men ibland känns det helt fel.

Jag var orolig eftersom jag inte kommer ihåg andra och tredje boken så bra. Men det var inga problem alls. Det var inte massa referenser till dem utan det var mest till Springfloden-boken om det var några.

Annars är ämnet väldigt skrämmande och det är lätt att bli mörkrädd. Temat är dagsaktuellt och ibland pausade jag för att det blev lite för jobbigt. Tempot är snabbt och växlar mellan flera av personerna främst Olivia, Tom Stilton, Muriel, Folami, Mette med flera. Som tur vad dyker även Abbas upp som är en favorit hos mig.

Har man tyckt om de tre första böckerna lär man definitivt tycka om den här!

12 kommentarer:

 1. Den kommer att ingå i min nästa beställning från Adlibris!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det! Jag gjorde precis en beställning men blev i snål i slutändan och tog bara två pocketböcker. Sen blev det tre till Ludden.

   Radera
 2. Jag får nog se till att börja läsa den här serien snart då :)

  SvaraRadera
 3. Jag har tyckt om alla böckerna i serien, men Springfloden och den här var allra bäst. Sov du lilla videung, för att den var så gripande, mycket för att den var trovärdig på ett sätt som kriminalromaner inte alltid är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag knappt minns andra och tredje boken kan jag bara hålla med. :)

   Radera
 4. Den måste jag se till att läsa så småningom, än så länge har jag bara hunnit med de två första delarna i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du rätt många trevliga lästimmar framför dig!

   Radera
 5. Börjlins böcker är jag nyfiken på, och jag blev ju inte mindre intresserad när tv-serien kom, trots att jag bara såg delar av avsnitten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gillar rappa svenska deckare kan jag rekommendera serien!

   Radera
 6. Har inte läst något av denna författarduo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar dem. Men det gäller att man gillar deckare med mycket händelser i.

   Radera