söndag 7 oktober 2018

Museion av Hans Olsson

En perfekt bok för mig!

Handling: Programmerarna John och Mikagi har fått i uppdrag att utveckla en AI för informationsinhämtning. De har utvecklat något som överträffar all befintlig teknologi och dess kunskapstörst verkar omättlig. De kallar den för Museion efter lärosätet i Alexandria. Men säkerhetschefen Telomaril har oväntade planer för deras arbete.

IT-arkeologen Erik råkar på ett märkligt fynd som snart leder honom in i en härva med militära hemligheter. Det är farligt att snoka där man inte hör hemma och snart inser Erik att han befinner sig i en svårare situation än han kunnat förutse.

Antikvariehandlaren Rut får en mystisk förfrågan angående en märklig bok. Nyfiken börjar hon söka efter boken, och mysteriet tätnar då hon försöker få kontakt med ett okänt förlag som kanske har boken i sin ägo.

Deras öden är på väg att flätas samman på ett överraskande sätt. 


Ja, en bok som handlar om programmerare och dessutom en antikvariehandlare är ju så rätt det kan bli. Men du behöver absolut inte vara programmerare för att gilla den här boken. För även om den handlar mycket om IT så är det på en väldigt begriplig nivå. Det handlar nog mer om sånt man kan göra med IT än hur det faktiskt fungerar.

Boken växlar mellan John och Mikagi, Erik och Rut. Men det är mer fokus på vad de gör än vad de kommer ifrån. Förutom Mikagi får vi veta väldigt lite om personernas bakgrunder (familjer och gamla kompisar med några få undantag). Jag stör mig lite på det i början men när historien väl tar fart så blir det inte så väsentligt längre. Jag har pratat om det här tidigare med min sambo, som inte har behov av personers bakgrunder i böcker medan jag gärna har det. Jag vill förstå dem och jag gör det bättre om jag får en känsla för deras bakgrund.

Boken är väldigt tänkvärd och den får mig att fundera en hel del på framtiden. Och då inte bara på ett positivt sätt. Men inte så illa så att jag ångrar att jag läste boken. Definitivt inte. Och jag gillar slutet!

Jag önskade mig den här boken i födelsedagspresent då jag läst att flera var väldigt positiv till den och jag kan bara hålla med!

Betyg 4 av 5.

2 kommentarer:

  1. Tänkte väl att du skulle gilla den :) Jag är en av de där som inte behöver veta speciellt mycket om personerna jag läser om. Här tycker jag att det var precis lagom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, helt rätt! Boken passade mig väldigt bra. Jag saknade bakgrundshistoria mest i början men sen hade jag inga problem med det. Men är det en mer skönlitterär bok där en viss persons ageranden hänger på personens bakgrund m.m. så vill jag gärna veta mer. Men jag förstår att vi är olika där.

      Radera