lördag 27 oktober 2018

Kommande böcker i november 2018

Oj, det var verkligen inte mycket intressant den här månaden. Jag var nära att hoppa över inlägget till och med (mest på grund av tidsbrist visserligen).

Först ut är något som verkar vara en feel-goodbok som fått över fyra i betyg på Goodreads.

Historien om Arthur Truluv av Elizabeth Berg
Printz Publishing

Under de senaste sex månaderna har Arthur Moses dagar sett likadana ut: Han tar hand om sin rosenträdgård och om sin katt, Gordon, sedan tar han bussen till kyrkogården för att äta lunch vid sin hustrus grav.
Artonåriga Maddy Harris är en introvert tjej som tillbringar rasterna på kyrkogården för att undvika de andra tonåringarna i skolan. En eftermiddag gör hon Arthur sällskap en gest som är början på en oväntad vänskap mellan tvåensamma själar. Rörd av Arthurs vänlighet och trofasthet, ger Maddy honom smeknamnet Truluv, äkta kärlek.
När Arthurs granne Lucille rör sig in i deras krets, skapas band mellan den osannolika trion och genom hjärtesorger och svårigheter hjälper de varandra att hitta nya möjligheter i livet.


*****************************

Jag trodde att jag hade gett upp den här serien eftersom jag inte gillade hur bok fyra slutade. Men  lockas ändå att fortsätta när jag läser det här. 

En högre rättvisa av Hjort & Rosenfeldt
Norstedts

En serie våldtäkter sätter skräck i Uppsala: gärningsmannen smyger sig på sina offer bakifrån, söver dem med en spruta och placerar en säck över huvudet innan övergreppet fullbordas.

Riksmordkommissionen är splittrad. Vanja arbetar tillfälligt i Uppsala och utreder det otäcka fallet. Sebastian åker runt i landet och pratar om sina böcker. Torkel, Ursula och Billy har sina egna angelägenheter som upptar dem. Men när ett av våldtäktsoffren hittas död samlas de igen och teamet måste lägga personliga problem och strider åt sidan.

Ledtrådar tyder på att offren inte är slumpvis utvalda. Men vad är kopplingen mellan dem? Och varför verkar så många personer inte vilja att sanningen kommer fram?
*****************************

Jag har ännu inte läst något bok i den här serien men tror att jag kan gilla den. Om inte annat älskar jag framsidan. Nu kommer alltså bok fyra... 

Lups av Jens Henrik Jensen (serie Oxen)
Bokförlaget Polaris

I Lupus, del fyra i serien om krigsveteranen Niels Oxen, är Oxen tillbaka i Danmark efter att ha levt gömd i den svenska skärgården. En rad mystiska händelser för både Oxen och hans partner, den excentriska före detta PET-polisen Margrethe Franck, tillbaka till en tid de helst inte vill minnas. Den tid då Margrethe Franck förlorade sitt ben. Gamla hemligheter kommer upp till ytan. Och både förr och nu dyker vargen upp ur mörkret. *****************************

Jag var inte alls imponerad av första boken i Helene Turstens "nya" serie om Embla. Men jag kan se på Goodreads att andra boken fick högre betyg än den första. Och nu kommer den tredje boken i serien. Jag ska kanske ge den en ny chans? Jag har ju ändå gillat hennes böcker om Irene Huss. 

Snödrev av Helene Tursten
Massolit

Kriminalinspektör Embla Nyström är på semester i norra Dalsland när hon får ett samtal från sin släkting Harald. En död man har hittats i en av stugorna han hyr ut, och när Embla kommer dit upptäcker hon att det rör sig om en regelrätt avrättning. Den döde mannen är en av de största ledarna inom organiserad brottslighet i Sverige. Han är också en av dem som ligger bakom försvinnandet av Emblas barndomskompis Louise. Ett femton år gammalt brott som aldrig blivit löst. Kort efter upptäckten i stugan hittas flera personer i gangsterbossens innersta krets döda. Utredningen av morden leder Embla från Ulvsjön hela vägen till Split i Kroatien. Kan jakten på de skyldiga ge henne svar på vad som hände för alla år sedan? Finns det en chans att hennes vän fortfarande lever?


*****************************

Det här är en bok som verkligen hade varit självklar förr. Frågan är om jag blivit för mesig? Det är den första boken i serien om Lake och Carver. 

Ristat i hud av Ashely Dyer
Louise Bäckelin förlag

I månader har poliskommissarie Greg Carver jagat en gäckande seriemördare. En mördare som tillfångatar sina offer och ägnar veckor åt att tatuera varje centimeter av deras kroppar. Tills de blivit ett konstverk att visa upp för världen. Utredningen verkar ha gått i stå när Greg Carver en sen kväll brutalt skjuts ner i sitt hem. Hans kollega Ruth Lake är först på plats, men istället för att begära förstärkning så städar hon snabbt undan alla spår efter mördaren. Vad är det hon försöker att dölja och vem är mördaren? Och är Greg verkligen död? 


*****************************

Jag har verkligen uppskattat författaren när han gjorde P3-dokumentärer och senare podcasten Spår. Nu kommer han ut med en deckare. 

De aderton av Anton Berg
Bookmark Förlag

Radiojournalisten Axel Sköld snubblar vid efterforskningar inför en dokumentär över ett märkligt samband. En och samme man tycks vara inblandad i tre historiska dödsfall: mordet på Olof Palme, vapeninspektören Algernons påstådda självmord och journalisten Cats Falcks dödliga bilolycka.
Allt börjar som en konspirationsteori, men när Axel Sköld gräver vidare uppenbarar sig kopplingar till ett svenskt konungamord och en dold organisation med rötter i 1700-talet. Sällskapet visar sig vara aktivt än i dag, på de högsta av poster. Och dess medlemmar är beredda att till och med mörda en minister för att få sin vilja igenom och hindra sanningen från att komma ut.4 kommentarer:

  1. Tack för att du la ut inlägget. Nu hitta jag en ny bok till mig. Du kan nog gissa vilken :)

    SvaraRadera
  2. Jag läste Ristat i hud som manus, på engelska då, förra året, och jag tyckte den var grymt bra. Jag är inte rätt person att bedöma hur otäck/läskig/brutal den är, men jag tyckte inte det var så farligt :)

    SvaraRadera