söndag 18 november 2018

Dold identitet av Lee Child

Den sextonde boken om Jack Reacher!

Handling: Dold identitet äger rum 6 månader innan Dollar utspelar sig och Reacher ställs inför ett livsavgörande beslut. Ska han göra det som armén ber honom om? Eller ska han våga gå sin egen väg?

Mars 1997. En kvinna hittas mördad, våldtagen och med halsen avskuren, bakom en bar i Carter Crossing, Mississippi. En bit därifrån ligger en arméförläggning. Misstanken om att det kan vara en militär som begått mordet går inte att frångå.

Stadens sheriff Elizabeth Deveraux är en före detta marinofficer. Men hennes utredning av mordet leder ingenstans så Pentagon skickar dit Jack Reacher, som är major hos militärpolisen, för att i hemlighet undersöka fallet. 
Reacher tar av sig sin uniform, tar på sig vanliga kläder, låter skägget växa, lägger ifrån sig sina id-handlingar, köper en tandborste och sätter sig på en buss mot staden. 

Det tar inte många timmar förrän Reacher möter Deveraux och inser att han har mött en likasinnad. Det tar inte heller många dagar innan Reacher kommer fram till två oroväckande frågor: Är det Pentagon som medvetet vilseleder Deveraux? Eller är det så att hon helt enkelt inte vill hitta mördaren?

Det här är visserligen den sextonde boken i serien men den utspelar sig i slutet av Jack Reachers militärkarriär. Alltså innan han börjar luffa runt.

Som så många andra gånger tar jag till en Jack Reacherbok när lyssningen går trögt och det är skönt att återse någon välbekant karaktär. Plus att det går fort att komma in i boken. Men precis som de senaste jag läst så är jag nöjd när väl halva boken är avklarad. Resten blir lite av en transportsträcka till slutet med lite olika tvister.

Däremot är det intressant att se en yngre Jack Reacher (det här är 1997 och han är 36 år). Det blir mestadels en intressant interaktion mellan honom och Deveraux. Tyvärr också en ovanligt lång sexscen som jag hade i öronen när jag körde hem en dag. Just sexscener och ljudböcker går väldigt dåligt ihop hos mig. Och eftersom jag körde kunde jag inte gå över till e-boken och bläddra förbi. Så det var bara att pausa.

Jag är väldigt kluven till den här. Vissa delar gillar jag verkligen med den. Men det var för mycket dödande för mig. Det blir lite av en besk eftersmak. Samtidigt uppskattar jag återblicken jag fick.

Det totala slutbetyget blir 3 av 5 av mig (vissa delar får 4 och vissa 2).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar