måndag 12 november 2018

Ensam kvar av Rhiannon Navin

Varje förälders värsta mardröm!

Handling: Zach är sex år och står intryckt i en garderob när en ung kille går genom skolkorridorerna och skjuter ihjäl 19 personer. Zach hör skotten men anar inte då att ett av dem just har dödat hans storebror Andy.

Händelsen får hela familjen att falla isär. Zachs mamma och pappa tar ut sin förtvivlan på gärningsmannens föräldrar, som de ställer till svars för dådet. Zach är förtvivlad, men är ändå den som har styrkan att börja gå vidare. Med ett barns optimism och envishet försöker han övertyga dem om att förlåtelse är möjlig. Och med Zachs hjälp kan familjen övervinna sorgens skoningslösa och ödesdigra kraft.


När jag kollade kommande böcker i oktober blev jag genast nyfiken på den här boken. Vid det här laget har det kommit både böcker, filmer och poddar om skolskjutningar. Men den här har ett lite annat angreppssätt.

Zach är en kille som man verkligen tycker om. I början var jag lite orolig för att det är hans röst genom hela boken, och hur bra kan en bok bli genom en sexåring? Men jag tycker att det gick väldigt bra. Vi läsare får även ta del av det som Zach hör och ser, så även om han inte förstår vad som sägs alltid på nyheterna eller mellan de vuxna så förstår ändå vi läsare. Här blir det också tydligt hur många ceremonier som vi vuxna gör som blir väldigt förvirrande för ett barn.

Det finns så mycket smärta hos familjen och det är omöjligt att inte bli berörd eller arg. Som så många andra gånger är det dessutom barnet som kommer mest i kläm när något händer och de vuxna inte klarar av att hantera sin egen sorg. Som dessutom gör dem extra arga periodvis. Zach är dessutom van att vara den mer snälla och lite mer osynlige. Men inte ens han klarar vad som helst.

Det är inte svårt att förstå varför den här familjen faller lite djupare än många andra. Det framgår rätt tydligt men inte så att vi blir skrivna på näsan om det. Det uppskattar jag.

När jag tänker tillbaka på boken nu ser jag för mig rätt många scener som fastnat. Ovanligt många tror jag eftersom de är så känsloladdade. Som när Zach gömmer sig i sin brors garderob. Eller när han ska försöka gå tillbaka till skolan och klassen. Skräcken som lurar i mörkret...

Det här är en bok som jag verkligen tyckte om och som kommer att stanna rätt länge i mitt minne.

Tack Bookmark för recensionsexemplaret!

Betyg 4+ av 5 just nu. Den kan eventuellt få en femma när jag gör en återblick vid årsskiftet.

2 kommentarer:

  1. Oj, wow! Jag kollade bara betyget, ska läsa den snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev lite mer berörd än vanligt. Och det är värt en hel del. Dessutom kunde jag sträckläsa den större delen under en dag vilket också ofta gör boken bättre.

      Radera