lördag 23 mars 2019

Vi Läsers litteraturbåt 2019

Än en gång åkte sambon och jag på Vi Läsers litteraturbåt som är en av årets absoluta höjdpunkter för oss. Det var nog den bästa hittills dessutom. Hittills har vi åkt 2014, 2017, 2018 och nu 2019. Men vi ligger i lä mot många andra där.

Kryssningen hade tre avgångsdatum och vi åkte på den sista - den som gick torsdag till fredag. Efter att de två senaste åren suttit i Starlight (den större salongen) hamnade vi denna gång i Moonlight där vi även satt 2014.

Först ut på fredagen var
Jenny Jägerfeld som pratade om sina två senaste böcker: Comedy Queen (som jag läst) och Blixtra, spraka, blända! (som jag inte läst). Hon pratade även lite om sig själv och sitt skrivande. Hon läste även lite för oss vilket alla författare gjorde.

Sen kom
Jonas Hassen Khemiri som jag ännu inte läst något av. Han var riktigt bra på scenen och fick alla att skratta. Men samtidigt berättade han om väldigt tragiska saker som gick in i hjärtat. Jag själv kände mig kluven till vissa skratt han fick ur publiken för det var egentligen väldigt sorgligt (som när han åkte Finlandsbåt som barn och hans far var den enda som plockades ut av tullen för närmare granskning).

Sen blev det fikapaus (kaffe och fruktsallad).

Därefter blev det
Katarina Wennstam vars stund på scenen påminner om hennes sommarprat. Men även om jag hört det mesta förr är det så värt att upprepas. Det handlade mycket om synen på våldtagna kvinnor och hur de fått stå för skammen genom att blivit fulla eller haft för stor urringning. Om hur det har ändrats i rättssalarna men att det ändå finns så mycket mer att göra. Och mantrat: En tjej som vill ligger inte still! Jag har läst flera böcker av henne.

Sist innan lunchen var det dags för
Lars Lerin som satt där först tyst och ödmjuk men sen mjuknade upp allt mer och fick alla att bara må bra. Det handlade lite om hans liv och hans senaste bok. Han fyllde i med små kommentarer som fick alla att skratta hjärtligt åt hans betraktelser.

Efter lunchen kom
Theodor Kallifatides som pratade lite om hur han bland annat fick lära sig svenska men gick sen över på sin bok om Slaget om Troja. Jag har läst flera böcker av honom men just den här boken lockar mig inte och ihop med lite lunchkoma var jag nog inte den som var bäst på att lyssna här.

Varje år åker även mottagaren av Vi:s litteraturpris med och i år var det
Andrea Lundgren för sin bok Nordisk fauna som består av sex noveller. Jag har inte läst boken men jag förstår att den handlar om skogen, djuren och människor som vill ha en förvandling.

Här var det fika och muffins.

Nu var det dags för
Stina Wollter vars bok jag lyssnat på tidigare i år. Jag var mycket spänd på hur hennes halvtimme skulle se ut . Som den konstnär hon är tog hon hjälp av både bilder och filmer vilket blev mycket effektfullt. Och de som inte sett henne på Instagram var nog väldigt oförberedda. Det var en otrolig energi när hon var i gång och jag njöt över budskapen hon förmedlade och blev väldigt berörd.

Sist men inte minst kom
Jonas Karlsson som är aktuell med en ny bok när som helst. Vi på båten hade faktiskt möjligheten att få köpa den redan nu. Jag tyckte lite synd om honom när han kom efter Stina och hennes självupplevda berättelser som berörde så mycket. Men det blev ett fint samtal om honom och boken. Han stod även bara någon meter från mig vid ett tillfälle och jag måste erkänna att jag var lite starstruck... Både sambon och jag har sett en del med honom på tv (Mannen under trappan bland annat).

Kryssningen går alldeles för fort tyvärr. Samtidigt är den ett otroligt fint minne att ha med sig. Det som är jobbigt är de höga ljudvolymerna när man ska äta. Sambon som lider av tinnitus och gärna undviker höga ljud har det svårt i restaurangmiljöerna. Och jag njuter inte heller det minsta av just den biten.

6 kommentarer:

 1. Den där turen verkar så himla mysig och trevlig. Någon gång kanske det blir av att jag åker med :)

  SvaraRadera
 2. Låter som en väldigt trevlig tur, är lite båttrött men den här kryssningen skulle jag kunna tänka mig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva båtresan i sig är inte någon favorit hos mig heller. Men helheten blir ändå väldigt trevlig. :)

   Radera