tisdag 26 mars 2019

Berättelser om Jack Reacher av Lee Child

En novellsamling om Jack Reacher!

Handling: Tolv spännande historier i en adrenalinfylld samling.

Vi börjar i en håla i Maine, där Reacher blir vittne till en väskstöld men ser mycket mer än ett enkelt brott. I en annan av berättelserna tas läsaren tillbaka till 1989, när Reacher har fått uppdraget att lösa mordet på på en ung polis som hittats vid en isolerad skogsväg i Georgia, och vars mördare kanske gömmer sig helt öppet. 1977 är Reacher tonåring i New York, när ett plötsligt strömavbrott får den mörka delen av staden som aldrig sover att vakna. Dessa och nio andra nervkittlande Jack Reacher-historier kommer här för första gången på svenska.


Trots att jag börjat tröttna på Lee Childs böcker om Jack Reacher kan jag ändå inte låta bli dem när det dyker upp något nytt. Och plötsligt kom det en novellsamling om Jack Reacher. De flesta noveller är tydligen publicerade tidigare, men kanske inte översatta till svenska? Och minst en ska vara nyskriven.

Jag tycker boken börjar bra och spännande men för varje novells så känns den mindre och mindre intressant. Flertalet slutar med ett jaså. Det är visserligen trevligt att få träffa Jack Reacher i olika åldrar, både som barn och som tonåring. Även om han känns lite väl kompetent redan då. Men varför inte, han är ju inte som de flesta? Hans bror är med på ett hörn i flera noveller och även hans föräldrar i en.

Om man inte läst en Jack Reacher tidigare ska man nog inte börja med den här. Men för de som verkligen gillar böckerna om honom kan det här vara ett trevligt mellanspel.

Novellerna varierar mellan tvåor, treor och fyror och totalkänslan blir en svag trea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar