onsdag 17 juli 2019

Gansterprinsessan av Helen Stommel Olsson

Baserat på en sann historia!

Handling: I Gangsterprinsessan får vi ta del av en värld som är okänd och dold för de flesta; under ytan, dysfunktionell och kriminell. Boken är baserad på en sann historia och skildrar med skarpa konturer en ung kvinnas uppväxt och utsatthet. Om missbruk, missförhållanden, misshandel och misstag, men också om en längtan efter att bli sedd, älskad och bekräftad.

Sara var under sin karriär en av Sveriges mest hårdföra knarkkurirer och människosmugglare runt om i Europa. Med en tuff uppväxt i förorten Bergsjön i Göteborg, kom hon tidigt i kontakt med tunga droger och gatans kompromisslösa villkor. Hemma regerade pappans knytnävar och mammans rädsla. 

När hon var 20 år blev hon bjuden på amfetamin av sin egen mamma. Förälskelsen i drogen lev omedelbar och beroendet drog henne i rasande fart in i den kriminella världens yttersta och innersta krets. 

Vändningen kom då hon åkte fast och fick ett åtta år långt fängelsestraff och sedermera ny identitet. 


Det här är en bok som visar hur vårt samhälle totalt kan misslyckas att skydda barn som växer upp i trasiga familjer. Jag hoppas innerligt att det blivit bättre. Även om jag vet att det inte alltid går bra nu för tiden heller.

Det är inte svårt att förstå hur Sara hamnar där hon hamnar. Med uppväxten som beskrivs i boken och hur lätt det är att komma åt medlen som ger en tillfällig flykt dessutom. Ja, det här är en uppväxt som är väldigt långt ifrån min egen. Tack och lov!

Boken känns väldigt välskriven och äkta. Det är lätt att leva sig in i den trots den för mig främmande miljön. Men med så mycket fylla, droger och misshandel.... Det är jobbigt att läsa, i synnerhet när hon är ett ungt utsatt barn. Som vuxen har hon egentligen andra möjligheter. Men då är hon redan fast i träsket och för insyltad och hon klarar helt enkelt inte att bryta sig ur då. Men det är också tufft att läsa om hennes barns utsatthet här och hennes oförmåga att skydda dem.

Jag tycker att det är nyttigt att läsa om olika uppväxter och miljöer för att lättare förstå varför människor agerar som de gör och vilka spår vissa saker sätter. Och att det trots allt alltid finns hopp. Med rätt personer vid rätt tillfälle så kan det hända.

Betyg 3,5 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar