måndag 22 juli 2019

Hetta av Jane Harper

Het, torr, obehaglig!

Handling: Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet. Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer - men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen.


Aaron Falk har vuxit upp i ett mindre samhälle men flyttade därifrån när han misstänktes för att ha varit inblandad i ett brott. Men det fanns inga bevis, däremot massa hat från de andra i Kiewarra. Nu har hans bästa vän från den tiden hittats död och antas ha tagit livet av både sig och sin familj. Frågan är om det verkligen stämmer? Aaron som nu är poliskommissarie slår sig ihop med Kiewarras nya polis och försöker ta reda på vad som verkligen hände.

Med hjälp av hopp tillbaka i tiden får vi läsare veta vad som hände den där sommaren. Parallellt sker utredningen av vad som hände med Luke. Men det blir inte så lätt när de flesta som bott där många år avskyr Aaron.

Det jag kommer att minnas med boken är stämningen i samhället. De flesta är på bristningsgränsen på grund av den långvariga torkan. Det är varmt och kargt. Mitt i allt detta finns det så många känslor och frågor. Trots att jag har svårt för böcker med en krypande känsla av obehag gillar jag verkligen den här. För här finns det så öppet. Och man har en känsla av att Aaron är en bra man även om han är rätt vilsen. Och landsortspolisen Raco bildar ett team med honom och tillsammans försöker de förstå vad som hänt Luke och hans familj.

Mitt betyg blir 4 av 5.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar