måndag 29 juli 2019

I vargars följe av Stef Penny

Under riktigt heta sommardagar läser jag om en vandring i rejäl kyla!

Handling: Kanada 1867: När vintern tar ett fastare grepp om den isolerade bosättningen Dove River i norra Kanada hittas en man brutalt mördad och skalperad. Spår från den döde mannens stuga leder norrut mot skogen och tundran. Mordet väcker uppståndelse i det annars så lugna och lite sömniga nybyggarsamhället. Gamla konflikter får nytt liv och väl dolda hemligheter kommer till ytan. 

Det här blir en bok som ger mig rejäla kontraster då jag läser den under några av sommarens hetaste dagar och vi har tropiskt värme här. Det är också en bok som stått ett antal år och väntat på att bli läst och jag är glad att jag faktiskt gjorde det till slut. För den är definitivt värd det.

Vi förflyttas tillbaka cirka 150 år i tiden. Mrs Ross hittar då sin granne död i sängen - mördad. Och ungefär samtidigt som mordet skedde försvann även hennes sjuttonårige son Francis. Det väcker stor misstänksamhet i samhället och han blir en lämplig misstänkt trots att sättet mordet skett på indikerar något annat. När Mrs Ross får chansen ger hon sig iväg för att leta efter sin son och se till att han inte blir oskyldigt dömd. För han är väl oskyldig?

I boken får vi följa ett antal personer. Fokus ligger på Mrs Ross som är bokens jag-person. Men ju längre in i boken jag kommer desto mer personer får vi följa. Det blir inte så många att jag inte har koll men det blir ju inte riktigt samma djup på människorna när det är fler man följer. Tyvärr är boken lite för tjock för att ytterligare sidor skulle nyttjas till att dyka ner ännu mer i några av människorna. Miljöbeskrivningarna gör också mycket för historien. Trots hettan hemma så förflyttas jag till det karga vita med vargar runt hörnet. Eller in till värmen när de äntligen får skydd någonstans. 

Det jag inte hänger med i är hur handelsbolagen är uppbyggda och kontroverser där. Men det känns inte som det spelar så stor roll. Det är inte det viktiga för mig. Sen är det här en bok som slutar några sidor för tidigt för de som vill veta exakt hur det ska gå för varje person. Boken har definitivt sin upplösning men hur livet fortsätter för människorna får man gissa sig till. Händelsen har påverka fler än vad man skulle kunna tro. Men det gör också att jag tänker lite extra på boken. 

 Mitt betyg blir en 4:a.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar