måndag 5 augusti 2019

Den siste pilgrimen av Gard Sveen

En komplex historia...!

Handling: Den unga motståndskvinnan Agnes Gerner utkämpar en hård strid. Utåt sett är hon en hängiven nazistsympatisör som är förlovad med en framstående affärsman, men i själva verket är hon del av ett underjordiskt nätverk som gör allt för att vinna kriget mot tyskarna. Den man hon egentligen älskar - som går under täcknamnet Pilgrimen - är någon hon bara kan hoppas på att få leva med om nazisterna besegras. Om hon lyckas överleva... Många år senare hittas benresterna från tre kroppar i skogen - två vuxna kvinnors och ett barns. Trots sin chefs uppmaning att inte lägga ner någon extra tid på det gamla fallet kan kriminalinspektör Tommy Bergmann inte låta bli att gräva djupare, särskilt inte eftersom han gör kopplingar till ett mer aktuellt mord. Och i takt med att han kommer en djup hemlighet på spåren blir det tydligt att allt är tillåtet i krig och att den som låter bli att älska är den som avgår med segern.


Den här har legat runt två år och väntat på att bli läst och nu blev det av. Tjockleken skrämde mig (ca 550 sidor) och att den delvis handlar om andra världskriget där jag nått en viss mättnadsnivå. Men eftersom det utspelar sig i Norge kändes det ändå intressant.

Jag tror att mitt problem med boken är att jag inte faller för någon av karaktärerna. Dessutom har jag svårt att hänga med i svängarna om vilken sida de olika personerna står på. De vi huvudsakligen får följa är dels Agnes Gerner under 1942. Till en början känner jag för henne men ju mer tiden går så blir jag allt mindre säker på vem hon är som person. Här kan det bero på att många manliga författare inte går in så mycket i personerna utan det är mer händelseinriktat kring själva gåtan i boken. Och den här boken är ju skriven av en man... Eller så generaliserar jag helt fel.

Det blir lite samma med den nutida huvudpersonen Tommy Bergmann. Han är definitivt en bra utredare men privat så finns det en hel del att ifrågasätta. Och det som finns där gör att jag har oerhört svårt att tycka om honom som person. Jag gissar att han kommer att reda i det privata i kommande böcker. Men jag är tveksam till om jag kommer fortsätta den här serien och därför inte får vara med om det.

Boken utspelar sig huvudsakligen i Norge men även i Sverige och Tyskland vilket också är ett plus. Det gäller får både dåtid och nutid. Annars är boken väldigt välskriven och som sagt rätt komplex. Författaren känns väldigt kunnig. Så den har mycket som är bra också.

Jag tror att den här boken passar dem som gillar när man inte går in i allt för många människor och försöker förstå dem och istället vill fokusera på själva deckarhistorien. Gissningsvis tror jag många män gillar den här boken mer än många kvinnor.

Mitt betyg blir 3.5 (en fyra för att den är intressant och välskriven men en trea för att jag inte fångas av karaktärerna).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar