söndag 25 augusti 2019

Oro av Jesper Stein

Första boken om den danske polisinspektören Axel Steen!

Handling: Natten efter polisens stormning av Ungdomshuset i Nørrebro bryter gatustrider ut mellan polis och demonstranter. Morgonen efter hittas en ung man död på en kyrkogård i centrala Köpenhamn. Mördad. Den döde är klädd i svart rånarluva och verkar vara en demonstrant. Detta kastar misstankar mot polisen som hade kyrkogården under tung bevakning medan oroligheterna pågick. Kan det vara en polis som har gått för långt i stridens hetta? Den unga autonoma Piver får tag på en video som visar vad som verkligen hände på kyrkogården den natten. Innehållet i videon får honom att snabbt fly från Köpenhamn. Biträdande polischef Axel Steen är satt att leda utredningen som tar honom till både gangsters och långt ner i polisens egna korridorer.


Den här boken fick följa med när jag skulle till Tyskland (Koblenz) på jobbresa. På grund av oväder i Frankfurt tillbringade vi en extra timme i luften så jag hann nästan läsa ut boken bara under resan dit.

Den här har legat länge och väntat på att bli läst. I alla fall känns det så. Det är en rapp och spännande dansk deckare som gör att jag vill veta hur det ska gå. Så på det sättet är det en bra början på serien. Det är ju inte alltid den första eller de första böckerna i en deckarserie är jättebra. Men jag tycker att den håller när det gäller deckarbiten.

Men jag har problem med huvudkaraktären! Axel Steen går verkligen sina egna vägar och har noll tålamod och ett rejält temperament. Och han kommer oftast undan med det tack vare sin skicklighet. Vi får visserligen lite förklaringar till varför han väljer att agera så snabbt men det känns lite för enkelt. Att han röker på gör inte saken bättre eller att hans dotter kommer i kläm. Det gör att det gör ont i mitt hjärta trots att det är fiktiva karaktärer.

Så på många sätt är det en bra och spännande deckare men för mig som ändå har ett behov att känna för huvudkaraktären blir det problem. Jag har ännu inte bestämt mig om jag vill fortsätta med serien. Vi får se!

Betyg 3 av 5.

2 kommentarer: