onsdag 7 augusti 2019

Chernobyl - tv-serie på HBO


Nu under semester köpte jag en ny Apple TV och skaffade HBO bara för att kunna se på serien Chernobyl. Ok, vår gamla Apple TV fungerade men hade sina "issues". Och sen är det ju gratis första månaden med HBO... (som jag inte kommit ihåg att säga upp än iofs). Men jag kan säga att det var värt det.

Sambon och jag har kollat film ihop många år (vi har varit ihop i femton år nu) men senaste åren har jag liksom ledsnat. Det fungerade bra så länge vi körde med Lovefilm-konceptet. Där hade man sin lista på filmer man ville se och sen blev en av dem hemskickad. Och så fort du skickat tillbaka den så skickades en ny från din lista. Där fanns det verkligen en bra bredd på filmer dessutom. Sen försvann det och vi gick över till Itunes filmer, Netflix och Viaplay (vi vill hyra lagligt). Utbudet begränsades rejält och blev mer kommersiellt. Och även vår kinkighet. Sambon gilla mörka filmer. Drama eller thrillers. Och jag ledsnade på dem... I synnerhet de där någon drogs in ofrivilligt i kriminalitet på grund av familj eller annat deprimerande. Men då och då hittar vi filmer som vi båda vill se eller några tv-serier (som Störst av allt som vi båda läst och sett). Och Chernobyl var jag helt säker på att sambon också skulle gilla!

Chernobyl är en serie på fem delar som är regisserad av Johan Renck. Antagligen delvis på grund av det finns några kända svenskar med som Stellan Skarsgård, David Dencik, Fares Fares och Alexej Manvelov. 

Serien är oerhört skrämmande och jag minns väldigt väl följderna den fick (jag skulle fylla femton det året). Jag minns inte så mycket de första dagarna efter att det hänt men jag minns att vi skulle undvika att äta diverse saker efteråt. Och rubrikerna om själva Tjernobyl. Men av det jag läste då kunde jag inte alls förstå vad som faktiskt utspelade sig på platsen.

Den här serien är egentligen lite av en skräckfilm/serie som jag egentligen inte klarar länge. Men det här är nu något som verkligen hänt och då är det annat! Den är så fruktansvärd och visar verkligen hur utsatta folket var där. Och hur viktigt det är med ansiktet utåt mer än att stötta sina medborgare. Efteråt googlade jag en hel del på Tjernobyl och jag såg att en de olika sidohistorierna av filmen antagligen kom från Svetlana Aleksijevitjs bok om Tjernobyl och att vissa är störda på att hon inte fått något cred för det. Jag googlade också på vad de ryska myndigheterna tyckte och serien och det är knappast förvånande att de inte gillar den.

Om ni åtminstone är lite intresserade av nutidshistoria så kan jag verkligen rekommendera den här serien. Den är bara på fem delar så det är ingen evighetsserie. En hel del huvudkaraktärer bygger på verkliga personer medan Emely Watsons roll egentligen representerar ett antal olika forskare men som får gå samman i en karaktär. Och miljön... Bara den i sig är oerhört skrämmande. Och är man en oerhörd djurvän kan avsnitt fyra vara rätt tungt. Det är också då som två av våra svenskar är med (Fares Fares och Alexej Manvelov).

Betyget blir 5 av 5 möjliga.

2 kommentarer:

 1. Visst är den helt fantastiskt bra och vansinnigt otäck. Jag hade liksom ingen aning om hur nära det faktiskt var den där gången.

  Sambon och jag verkar ha gjort ungefär samma "resa" när det gäller filmer. Vi hade också Lovefilm och jag tyckte det funkade jättebra. Nu när man är i händerna på kommersiella streamingtjänster så har det nästan blivit lite av en plåga att se på film. Eller i alla fall att försöka hitta något som är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är svårt att begripa. Och hur många liv som offrades för det.

   Precis, till slut blev det så att vi ägnade en lång stund till att hitta något och när vi väl enats var det sent och jag började bli trött. Det är enklare när det finns serier sambon kan tänka sig att kolla på. Men han försöker undvika det för att inte fastna framför tv:n.

   Radera