torsdag 29 augusti 2019

Jakten på Amos Decker av David Baldacci

Första boken om Amos Decker!

Handling: AMOS DECKER ÄR EN FÖRE DETTA FOTBOLLSSPELARE som sadlat om till polis. Fotbollskarriären avslutades abrupt i hans första NFL-match i och med en brutal tackling av en motspelare. Han är fortfarande hemsökt av en bieffekt från hjärnskadan han ådrog sig vid olyckan: diagnosen hypertymesi - han minns allt som händer honom, inklusive saker han skulle föredra att glömma.

Idag är Amos Decker en bruten man. För drygt ett år sedan kom han hem sent en kväll och hittade sin fru, dotter och svåger bestialiskt mördade. Mördaren gick inte att hitta. Deckers tillvaro krossades, han begärde avsked från polisen och lät livet rasa ihop fullständigt. Efter en tid på gatan ryckte han upp sig och började ta småjobb som privatdeckare, dock utan att hitta någon mening i tillvaron.

Men så händer något. En man anmäler sig själv till polisen och erkänner brottet. Decker tar chansen att få veta vad som egentligen hände den där kvällen. Samtidigt skakas staden av en fruktansvärd massaker och Deckers gamla poliskolleger ber om hans hjälp. Men utredningen av massakern tar en märklig vändning och plötsligt inser Decker att någon är ute efter honom. Men vem? Och varför?Senaste året har jag fastnat för David Baldaccis böcker och testar här en tredje serie. Bokens huvudperson är Amos Decker som verkligen gått ner sig efter en personlig tragedi där han förlorade sin familj. Han klarade inte längre av att jobba som polis utan jobbar nu lite som privatdeckare för att försörja sig. Hellre än bra.

Det jag lockas av förutom att det är en spännande thriller är att Amos Decker har en speciell förmåga; han minns allt han ser (hypertymesi). Det var inte så från början utan en huvudskada gjorde att hans hjärna fungerar annorlunda. Han är inte särskilt trevlig utan han beskrivs nog mer som en rätt avskärmad person som inte kommer någon riktigt nära. Ändå finns det en del kollegial kemi mellan honom och flera andra.

Även om jag tycker att Amos Decker är en spännande karaktär så stör jag mig på att vissa saker i handlingen är så uppenbara men att det ändå tar sån tid innan de börjar ens tänka i sådana banor. Och då ska de som jobbar med fallet föreställa vara ett gäng väldigt smarta människor. Därför känns boken som en svagare förstabok där författaren inte är så rutinerad. Men Baldacci har ju skrivit i många år och den här kom 2015. Så det sänker betyget.

Min slutbetyg blir en trea trots allt. Mycket för att det är enkel spänning när hjärnan är full av annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar