måndag 18 november 2019

Stad i världen av Pers Anders Fogelström

Femte och sista delen av Fogelströms Stadserien som börjar med Mina drömmars stad!

Handling: Under 100 år har Stockholm förvandlats till en dagens storstad, en stad i världen. På 1860-talet kämpade Henning och Lotten mot nöden i sina drömmars stad. Nu lever många ättlingar i en rik stad i ett rikt land. 

Jag känner en sorg över att jag läst klart den här serien. Det har varit underbart att få följa Henning och Lotten först under de svåra åren under 1860-talet och sen deras ättlingar och deras vänners barn. Min plan var att läsa en bok per år men jag kunde inte hålla mig och har nu läst de tre sista under det här året.

Den femte delen utspelar sig under 1945 - 1968. Hennings och Lottens dotter Emelie som föds i första boken lever fortfarande när boken börjar och är den som håller samman familjen lite mer. Det är hos henne man träffas.

Vi får följa många människor och lite på grund av det är det nog bra att inte läsa böckerna med för långa mellanrum. Men även om det är många är ändå Fogelström bra att på att snabbt få en att få en aning om hur personen är relaterad till de övriga. Jag såg att det fanns ett persongalleri längst bak i den här boken men jag är osäker på om de tidigare haft det.

Det är många olika människor vi möter. De som är rika och de som är fattiga och/eller kriminella. Vissa personer utmärker sig lite mer i sina olika beteenden. Eller i hur de får kämpa för att komma någonstans eller komma till rätta med vad de vill av livet. Vissa personer berör mig lite mer och vissa skulle jag själv ha haft svårare för.

Parallellt med att följa människorna får vi även följa staden Stockholm och som alltid Söder lite extra. Både hur den utvecklas som stad men även lite hur de politiska vindarna löper. Allt det här gör att allt känns så äkta.

Mitt betyg blir 4 av 5 för den här boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar