söndag 14 juni 2020

Den franska fotografen av Natasha Lester

En bok som rymmer det mesta!

Handling: Den franske fotografen är en roman om familjehemligheter, kärlek och mod. När Jessica May reser till det ockuperade Frankrike som kvinnlig fotograferande krigskorrespondent motarbetas hon av alla. Men mötet med kapten Dan Hallworth och en liten föräldralös flicka förändrar allt. Omgivna av krigets fasor utvecklar de en djup vänskap som ger Jess styrkan att fortsätta skildra krigets verklighet.

Sextio år senare får australiska D'Arcy Hallworth drömuppdraget att resa till ett franskt slott för att kurera en samling foton tagna av en berömd men bortglömd fotograf. Där tar hennes liv en helt ny vändning när hon får reda på hemligheter om sin mor som kommer att ändra allt hon trott sig veta om sin familj.


Det här är verkligen en bok som uppfyller många olika smaker. Det är en otrolig del om kvinnornas villkor under andra världskriget och hur olika män och kvinnor behandlades. Det är i mitt tycke det som är allra bäst med boken. Sen finns det en hel del kärlek och missförstånd och även komplicerade släkthistorier.

Vi får delvis följa Jessica May under andra världskriget då hon åker från USA till Europa för att agera både fotograf och krigskorrespondent. Tack vare författarens efterforskningar får vi veta en hel del om kvinnornas villkor och hur mycket tuffare de hade det än männen. Den här delen gör mig så arg och ändå glad att det hänt så mycket i åtminstone delar av världen kring kvinnornas villkor. Även om det inte är bra i alla lägen än så är det såå mycket bättre än förr.

Jessica May träffar kapten Dan Hallworth under kriget och med honom en liten flicka som han tagit över ansvaret över. Stunderna då de kan umgås är verkligen ljuspunkter i det annars brutala kriget.

Sen får vi även följa D'Arcy Hallworth cirka 60 år senare då hon får ett uppdrag i Frankrike med att gå igenom ett antal gamla fotografier tagna av en för henne okänd fotograf. Genomgången gör att hon ser kopplingar till sin mamma utan att förstå dess sammanhang och hon börjar tillsammans med Josh, fotografens agent, reda i sanningen.

Jag blir så otroligt kluven till den här boken. Mycket av boken är jättebra men jag gör misstaget och lyssnar på den. Jag har väldigt svårt för sexscener i ljudböcker och tyvärr finns det ett par stycken här som inte bara är på en mening eller två. Det gör att jag går över till att läsa den som e-bok stället.

Sen får jag känslan för att författaren vill lite för mycket. I min värld blir kärlekshistorierna för komplexa och det gör att fokus försvinner lite från den imponerande delen med de kvinnliga krigskorrespondenternas villkor. Men det är jag det. Jag vet att otroligt många älskar den här boken och med stigande ålder är jag mer intresserad av kvinnornas villkor under kriget än av de invecklade kärleksdelarna. Mest gillar jag också karaktärerna i den historiska delen. De ger boken ett ordentligt djup.

Mitt betyg blir 4 av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag har varit lite nyfiken på denna, men nu tror jag att jag låter den vara. Är inte jätteglad i kärlekshistorier, speciellt inte om de inte egentligen för berättelsen framåt. Vilket de ju sällan gör...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, med tanke på det tror jag att du skulle tycka som jag. För min del var det ändå värt att läsa boken. I synnerhet som författaren gick igenom vad hon baserade krigshistorien på.

      Radera