måndag 28 december 2020

Morden i Baronville av David Baldacci

Den fjärde boken i serien om Amos Decker!

Handling: Amos Decker, utredaren som inte glömmer något, följer med sin vän Alex Jamison till småstaden Baronville för att hälsa på Alex familj. Men semestern varar inte länge. Plötsligt står grannhuset i brand, och till sin förfäran upptäcker Decker två kroppar i huset. Branden är inte dödsorsaken.

Decker och Jamison bestämmer sig för att undersöka detta närmare men stöter på motstånd direkt, både från den lokala polisen och från invånarna. Morden visar sig vara toppen på isberget, och händelserna i Baronville verkar ha kopplingar till något större. Vad är det egentligen som döljer sig bakom småstadsidyllen? Och hinner Decker ta reda på sanningen innan fler oskyldiga drabbas?
 

Uppläsare: Reine Brynolfsson

Parallellt med boken om Vilhelm Moberg lyssnade jag bland annat på den här. Det är rena motsatsen till Mobergs-biografin. En skön kontrast. Och som jag skrivit tidigare kan jag tycka att det är skönt med en actionfyllt bok ibland med en snudd på superhjälte. Jag väljer att plocka bort förväntningar på realism.

Amos Decker tvingas mer eller mindre iväg på semester med Alex Jamison men inte helt oväntat så blir det allt annat än det. Han bokstavligen ramlar in i en väldigt udda situation som växer till något väldigt stort. 

Boken tar bland annat upp de stora drogproblemen USA har (opiodkrisen) och vilken misär det leder till och Baldacci förser oss med lite bakgrundsinformation. Här känns det skönt med Sveriges sjukvård. Inte för att den är perfekt men ändå så mycket bättre än USA:s system som inte är det minsta tryggt om du är fattig.

Annars är boken full av personer där man har svårt att veta vem som är vän och vem som är fiende (även om vissa blir rätt givna snabbt). Det finns även en liten flicka där som behöver Amos stöd och som även hjälper honom i hans sorg. Han märker också av lite förändringar i sin hypertymesi vilket oroar honom.

Slutet blir nästan lite väl mycket. Och även om jag som läsare tycker om att få diverse lösa trådar förklarade så känns det lite väl overkligt nästan att få sådan klarhet i allt. 

 Betyg: En fyra i actiongenren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar