torsdag 24 juni 2021

Dörren av Magda Szabó

En annorlunda kvinna och en annorlunda relation!

Handling: Berättaren, en framgångsrik författare, har tillsammans med sin make bott endast några veckor i den nya stora lägenheten. Då yrkeslivet och de sociala åtagandena upptar större delen av hennes tid bestämmer hon sig för att anställa en hushållerska. Valet faller på Emerentia, en outbildad, barsk och ordkarg bondkvinna, men med mycket goda referenser. Trots de stora olikheterna utvecklar sig en speciell vänskap mellan de två kvinnorna och så sakteliga under årens lopp kommer de varandra allt närmare. Emerentia ger alltid av sig själv åt andra och står upp för sina nära och kära, men det finns en hemlighet hon inte delar med någon. Ingen, någonsin, får beträda hennes hem. Vad som finns där innanför dörren är det ingen som vet.

Det här är en lite udda roman som delvis påminner lite om Olga Tokarczuks Styr din plog över de dödas ben. Men den här hade mycket mer allvar i sig.

Även om jag-personen Magda är en framgångsrik författare som anställer en hushållerska så blir hushållerskan huvudpersonen mer än jag-personen. Författaren bor med sin man i en lägenhet i Budapest och hon inser att hon inte hinner med att jobba på om hon hela tiden avbryts av alla hushållssysslor. Hon får tips om hushållerskan Emerentia och tror att hon ska intervjua henne för att se om hon kan duga. Men istället får hon inse att det är Emerentia själv som avgör om det blir något jobb hos dem eller ej. 

Under tjugo år är Emerentia hushållerska hos dem och under dessa år växer en väldigt speciell vänskap fram trots att de är så olika. Emerentia har en väldigt speciell bakgrund som verkligen format henne och som jag förstår det så är det en stor del av Magda Szabós författarskap - att beskriva hur svårt det varit för många kvinnor under 1900-talets Ungern. Magda får även några förtroenden av Emerentia och får även lova att agera på ett speciellt sätt om Emerentia skulle dö.

Trots att boken inte är tjock tog den ändå tid att läsa. Och det är ingen bok som jag kommer att glömma på länge just för att den skapade en sådan oro i mig över kvinnornas olikheter och situationer som uppstod. 

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar