lördag 26 juni 2021

Vaktposten av Andrew & Lee Child

Den tjugofemte boken i serien om Jack Reacher, skriven av bröderna Child den här gången!

Handling: Jack Reacher kliver av bussen i en namnlös, sömnig stad utanför Nashville, Tennessee. Hans plan är att dricka en kopp kaffe och dra vidare.

Det kommer inte att ske.

Staden har stängts ner efter en cyberattack. Reacher är inte ute efter problem, men han vänder dem knappast ryggen när de dyker upp. Han bestämmer sig för att stanna kvar och ta reda på vad som har hänt.

I centrum av det hela står Rusty Rutherford, en helt vanlig IT-kille som vet mer än han tror. När männen med onda avsikter närmar sig Rusty, närmar sig Reacher de onda männen.

Jag kan uppenbarligen inte låta bli dessa böcker när det kommer en ny. Trots att jag är rätt trött på vissa delar av Jack Reachers beteende. Den här boken har dessutom Lee Childs lillebror varit med och skrivit. De kommer att skriva några böcker ihop innan lillebror tar över stafettpinnen.

I den här boken kliver Jack Reacher av i en stad för att dricka, äta och lyssna på musik innan han åker vidare. Men vistelsen blir inte helt enligt plan och istället löser han situationen för ett par musiker på sitt vanliga brutala sätt - som känns som det blir mer och mer brutalt. Till slut liftar han från staden till en annan och hamnar i en mycket större soppa där det inte är lätt att veta vem som är vad. 

Han lyckas rädda Rusty Rutherford ur en knivig situation och förstår sen att det Rutherford är inblandad i inte bara kommer att försvinna. Utan snarare sluta i en katastrof - i alla fall för Rutherford själv. Så Reacher stannar kvar och stöttar Rutherford så mycket han kan. 

Samtidigt som jag stör mig på vissa delar går det inte att förneka att böckerna är spännande och har ett rafflande tempo. Dessutom knyts det mesta ihop på ett bra sätt. Och då och då kommer det någon bok som är lite bättre. Den här utmärkte sig däremot inte på något speciellt sätt.

Betyg 3 av 5 i genren spänningsroman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar