onsdag 29 december 2021

Kommande böcker i januari 2022

Nytt år och ett gäng nya böcker. Den här månaden känns lite som deckarnas månad.

Först ut är en författare som jag varit nyfiken på ett tag men som inte är en deckare.

En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Wahlströms & Widstrand

Utgivningsdatum: 2022-01-03

Antal sidor: 112

Under en stor del av sitt vuxna liv levde min mor i fattigdom och misär, kuvad och ibland rentav förnedrad av maskulint våld. Hennes tillvaro framstod som för alltid begränsad av klassförtryck och av kvinnoförtryck. Men så en dag, vid fyrtiofem års ålder, gjorde hon uppror mot det livet, flydde och började bit för bit skapa sig en frihet. Den här boken är berättelsen om hennes förvandling.

Nästa är del två i en finsk serie där första delen var väldigt spännande och hade en rätt ovanlig huvudkaraktär. Även om första delen var i brutalaste laget för mig och var lite väl komplex så kommer jag ändå testa på den här.

Ondskans nätverk av Max Seeck

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2022-01-04

Antal sidor: 480

Lisa Yamamoto, en av Finlands mest framgångsrika influerare, försvinner efter ett releaseparty i Helsingfors. Även hennes före detta pojkvän, Jason Nervander, saknas. Några dagar senare läggs en märklig bild som föreställer en fyr på en klippig ö i havet upp på Lisa Yamamotos Instagramkonto. Under bilden finns en olycksbådande dikt som tycks beskriva hennes död. Samtidigt hittas liket av en ung kvinna på en strand. Finns det en koppling mellan den mördade kvinnan och de försvunna influerarna?

Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor kopplas in för att utreda fallen. De upptäcker att Lisa Yamamoto och Jason Nervander inte enbart har levt det glättiga liv som har visats upp på sociala medier. Djupt begravda hemligheter avslöjas på samma gång som Jessica Niemis eget förflutna är på väg att komma i kapp och förgöra henne.


Det här är en författare som jag ofta lockas av men som aldrig verkar bli av att läsa.

Sluta aldrig fly av Harlan Coben

Bookmark Förlag

Utgivningsdatum: 2022-01-07

Antal sidor: 375

För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arvtagare till familjen Lockwoods förmögenhet. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men förövarna försvann utan ett spår.

Tills nu. På en mordplats i New York upptäcks dyrbart stöldgods, bland annat en väska och tavla som tillhör familjen Lockwood. På väskan är initialerna WHL3 ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet.

Windsor Horne Lockwood III - eller Win, som han också kallas - är en man med omåttlig rikedom, oklanderlig stil och en benägenhet att ta lagen i egna händer. Han är dessutom kusin till Patricia, och polisens fynd leder honom in i en mörk värld av hemligheter där han tvingas ta till okonventionella metoder för att skydda sina nära.


Den här gör mig lite nyfiken på handlingen och författaren är ny för mig.

En brud för dagen av Jenny Jacobsson

Lind & Co

Utgivningsdatum: 2022-01-11

Antal sidor: 370

Hans och Ofelias bröllop närmar sig med stormsteg, och hon borde vara den lyckligaste kvinnan på jorden. Men för varje dag som går känns ett bröllop alltmer avlägset. Vill Ofelia Ohlander verkligen gifta sig?

Hans är en framgångsrik författare som inte tar livet på särskilt stort allvar. En sådan man som har huvudet bland molnen och ofta dubbelbokar sig och där Ofelia allt oftare blir bortprioriterad. Ofelia får helt enkelt nog hon lämnar huset och Hans, och med en spontanköpt husbil tar hon sig ur tillvarons hamsterhjul. Och när hon väl gör det öppnar inte bara vägarna upp sig, utan även hennes hjärta.


Den här författarkombon gör mig definitivt intresserad.

I terrorns grepp av Hillary Rodham Clinton och Louise Penny

Bokfabriken

Utgivningsdatum: 2022-01-11

Antal sidor: ?

En ny president har tagit över efter en kaosartad tid i amerikansk politik. För att tysta sina hårdaste kritiker och ena det splittrade landet utser presidenten sin politiska rival Ellen Adams till utrikesminister. När en rad terrorattacker på nytt hotar att sätta världen i brand måste den nytillträdda utrikesministern visa vad hon går för. Ellen Adams inser snart att landet är utsatt för en konspiration och att insatserna är högre och landets fiender närmre än hon kunnat föreställa sig. För att slå tillbaka sätter hon samman ett specialteam bestående av tre personer: en ung, driven kvinnlig utrikestjänsteman, sin närmaste vän och rådgivare, samt sin egen dotter.


Här kommer andra delen i serien om Lilly Hed som jag längtat efter.     

Släcka liv av Pernilla Ericson

Romanus & Selling

Utgivningsdatum: 2022-01-12

Antal sidor: 378

Det går inte att slå larm, inte att ringa på hjälp, det går inte ens att tända en lampa. Mördaren har trumf på hand.

Ett olöst mord skakar den norrländska byn Skageby och polisutredare Lilly Hed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in. En extrem höststorm drar in över Sverige med utslagen el, översvämningar efter skyfall, nedfallna träd och lilla Skageby drabbas hårt. All kontakt med omvärlden bryts och dolt i mörkret sker ytterligare ett mord. Skräcken sprider sig i det lilla samhället.Oj, här kommer del fem i serien om Adam Fawley där jag bara läst första boken än så länge.

Hela sanningen av Cara Hunter

Louise Bäckelin Förlag

Utgivningsdatum: 2022-01-12

Antal sidor: 400

När en student på ett universitet i Oxford anklagar en av professorerna för sexuella övergrepp tror kriminalkommissarie Adam Fawley sig veta hur händelsen gått till.

Men det visar sig att fallet inte är så okomplicerat som han först trott. De klassiska rollerna som offer och förövare är ombytta och den här gången är det en manlig rugbyspelare som blivit utsatt av sin kvinnliga professor. Både offret och förövaren har allt att förlora, ändå ljuger en av dem.

När en kvinna hittas mördad vid en järnvägsbro ger Fawley fallet högsta prioritet. Ända tills han inser att alla spår i jakten på mördaren pekar på honom själv. Snart befinner sig Fawley i häktet och för hans kollegor har mardrömmen bara börjat.
 


Här kommer tionde delen i en serie som hade en lång paus innan förra boken kom. Jag vet ännu inte om jag ska hoppa på den igen. Jag älskade hennes sjukhusserie men var inte lika nöjd med den här deckarserien på slutet.

En god man av Karin Wahlberg

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2022-01-12

Antal sidor: 400

Det är sensommarseptember och den omtyckte och omvittnat skicklige barnläkaren Paul Klintman hittas mördad i sitt hem, en skånelänga i Östra Torns by, i Lunds utkanter. Han skulle ha rest till Falun, för en konferens om vikten av kroppslig närhet mellan spädbarn och förälder, men kom aldrig i väg. Kollegor och anhöriga är i chock och kan inte för sitt liv begripa vem som velat livet av denne gode man. Eller? Står gärningspersonen att finna inom yrkeslivet eller inom den privata sfären? 

 Här kommer tredje delen i serien Darwindeckare som jag verkligen gillar.

Enbart kvinnor av Christina Wahldén

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2022-01-12

Antal sidor: 399

En minister hittas mördad i Darwins högsta domstol. Hon har nyligen fattat beslut om gruvexploatering på en helig plats, en förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år. Nu riskerar den att sprängas bort och upprörda demonstranter sätter press på politiker och polis.

Jess och Bluey börjar utreda fallet men förstår snart hur komplex situationen är. Jess, som precis inlett en relation med amerikanen Pete, måste återigen konfronteras med sin bakgrund. Kan någon från ursprungsbefolkningen verkligen ligga bakom det mystiska mordet?

Spänningarna i staden trappas upp i takt med att tidpunkten för gruvsprängningen närmar sig. Poliserna måste samla alla krafter för att lösa brottet i tid.


Här kommer en ny svensk deckarserie som utspelar sig i Österbotten och som lockar mig.

Flickan i stenparken av Nilla Kjellsdotter

Norstedts

Utgivningsdatum: 2022-01-13

Antal sidor: 374

En tonårsflicka hittas halvt ihjälfrusen mitt i vintern intill en landsväg. Hon är illa tilltygad och pratar knappt. Mysteriet kring den identitetslösa flickan tätnar när det visar sig att ingen har anmält henne saknad.

Kriminalpolisen Mija Wadö får samtidigt en mordutredning på sitt bord när den populäre diabetesforskaren David Heselius hittas ihjälslagen i sitt hem. Den lyxiga villan är noggrant rengjord och det går inte att säkra några tekniska spår. Poliserna får veta att hans företag stod inför ett stort genombrott i forskningen - kan motivet finnas där?

Mija Wadö får axla ett stort ansvar när flera av hennes kollegor är borta från avdelningen. En av dem, Ronnie, saknar hon extra mycket. Medan Mija försöker balansera sitt privatliv och den växande arbetsbördan kommer utredningen allt närmare henne själv. Den lastbilschaufför som hittade tonårsflickan, är han verkligen den som Mija tror?


Jag har ännu inte läst första boken även om åtminstone åldern passar väldigt bra. Men när böcker liknas vid Bridget Jones så får de ofta motsatt effekt på mig. Men eftersom jag trots allt sett några positiva omdömen av den så kommer jag åtminstone testa på första boken framöver.

Dagboken jag faktiskt skrev av Jessika Devert

Printz

Utgivningsdatum: 2022-01-26

Antal sidor: 282

Nytt år, nya möjligheter - och vår hjältinna från Dagboken jag aldrig skrev är tillbaka! Efter ett år av 50-årsfirande blandat med vallningar, mormorsångest och viss romantik har vardagen nu återgått till det normala.

Men att vara femtio plus verkar vara precis lika komplicerat som att vara fyrtionio! Speciellt när man tampas med en sambo som är fullkomligt förtjust i den där nya, snygga och unga arbetskamraten. Lägg också till en sjuk mamma, en knepig syster, akvarellkurser, misslyckade skönhetsbehandlingar och åldersnoja så är receptet komplett!

Tur att allt får plats i den där dagboken...


En bok av Lucy Dillon är sällan fel!

Efter regn av Lucy Dillon

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2022-01-26

Antal sidor: 350

Tara Hunter är terapeut med uppdrag att återställa Longhamptons samhällsanda efter en katastrofal översvämning. Men hennes egen livssituation är inte särskilt stabil. Det är trassligt med pojkvännen, familjen är splittrad och hon har bara en katt som sällskap.

Dr David Dalloway är ny stjärnrådgivare på Longhamptons hälsocenter och har specialiserat sig på husdjur. Men han har också en förmåga att läsa människors tankar - vilket är det sista Tara behöver just nu.När Tara konfronteras med sitt förflutna ser det först ut som att en ny katastrof är i antågande. Eller är det i själva verket en ny chans?

4 kommentarer:

 1. Jag hittade ju så många fler, känns det som, och väldigt många samma. Den är jag mest sugen på är nog faktiskt Deverts bok. Den första dagboksboken var så väldigt härlig 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är tack vare dig jag faktiskt överväger att läsa den (eller lyssna). Just för hur den beskrivs på Bokus: "En rapp och rolig Bridget Jones för en mogen publik - fullpackad med igenkänning och Göteborgsmiljöer!".

   Radera
 2. Släcka liv ser jag verkligen fram emot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! Så den lär jag nog välja att lyssna på rätt omgående när den kommer.

   Radera