fredag 5 augusti 2022

Den tredje delningen av Martin Elmberg

En bok som en kollega skrivit!

Handling: Ett gift par ger sig av på långfärdssegling mot soligare breddgrader men egentligen flyr de från sitt tidigare liv.

I Östergötland jagar den ensamstående mamman och polisen ett kriminellt nätverk under tiden som Sverige faller allt djupare ner i kaos.

Åttio år tidigare hamnar en svensk stridspilot mitt i händelsernas centrum när Europas framtid avgörs under andra världskrigets slutskede.

De lever alla i en värld som rasar samman runtomkring dem och de tvingas fatta beslut och genomleva saker som ingen människa ska behöva uppleva.
Deras öden vävs samman av vår nutida historia i en hårdkokt fiktion baserad på en verklighet som ofta är grymmare än dikten.

En kollega som jag jobbat med till och från under många år gav ut en bok häromåret. Och nu under årets semester blev den läst. 

Det är tre olika historier som boken växlar mellan. Vi möter piloten Orvar som tar sig till Tyskland under andra världskriget, allt för att få flyga så mycket som möjligt. Vi följer även familjefadern Max som är ute och seglar med sin fru på flykt från något. Vad får vi veta i tillbakablickar i deras historia. Och det är även en historia om ett nutida Sverige som går åt helt fel håll och där oskyldiga drabbas allt mer av det ökade våldet i samhället. Vi får även följa Alva som jobbar som polis och som tar upp jakten på pedofiler. 

Det är svårt att skriva om en bok där jag känner författaren och där boken hör till en genre som jag normalt sett inte hade valt att läsa. Det är en bok som skrämmer mig och som verkligen får mig att fundera. Och jag gillar verkligen när det sker. Och när jag är i början av boken har jag verkligen ingen aning om hur den ska sluta och sånt kan också vara rätt spännande. 

Det som boken lider av och som ofta sker med flera parallellhistorier är att varje historia i sig blir lite tunn/kort. Men samtidigt går det inte att göra en allt för tjock bok. Och sen hade jag personligen velat ha lite mer känslor än fakta (i synnerhet i Alvas historia). Men som sagt, det här är inte riktigt min genre. Sen ser det även ut som det kommer en fortsättning vilket gör att det som känns tunt nu blir mer gediget i nästa bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar