onsdag 16 november 2022

Åren : två bröder berättar av Kjell & Mårten Westö

Om två bröders uppväxt. liv och författarskap!

Handling: I "Åren" berättar bröderna Mårten och Kjell Westö om sina liv: om uppväxt och tonår, vuxenblivande och åldrande, och om författaryrket som de båda valde. En del minnen överlappar varandra, men lika ofta bjuder bröderna på kompletterande berättelser från en värld i ständig förvandling. Åren är fylld av perspektivrika och personliga skildringar av hur det var att växa upp i Finland under rekordåren, i ett land och en familj där det förflutna ständigt har gjort sig påmint.

Uppläsare: Kjell & Mårten Westö

Det är något speciellt när författare med behagliga röster läser upp sina egna böcker. Och i synnerhet när det är en biografi (eller memoarer snarare). 

Det skiljer sex år mellan bröderna och det är tillräckligt många år för att deras upplevelser ska skilja sig åt rätt mycket. I synnerhet under barndomsåren och när Kjell har lämnat hemmet medan Mårten är ensam kvar. Genom att berätta om sina liv i vartannat kapitel får vi en riktigt uppväxtroman i Finland. Även om jag är yngre än Mårten så är jag inte så pass många år yngre att jag inte kan relatera till tidsåldern vilket gör boken lite cool. Det pratas en hel del om deras musiksmak genom uppväxtåret och det mesta där är bekant för mig. 

Annars handlar det bland annat om att leva som finlandssvensk i Finland under uppväxten, om skrivandet och även svårigheterna där. Om mamman som periodvis inte mådde bra. Om att hitta kärlek i livet utan att vara allt för utlämnande. Och om att växa upp. Några delar är lite mer utlämnande. Några känns lite pretentiösa. 

Det är en lugnt berättade bok där några delar berör mig lite mer. Både i början och slutet medan mittendelen blev lite mer sömnig. Det är skönt att höra deras klingande finlandssvenska och även deras olika röster och även lite hur de väljer att uttrycka sig. 

Jag hade inte alls koll på Mårten mer än att jag visste att han existerade. Kjell Westö har jag däremot läst några böcker av tack vare att min sambo introducerade honom för mig. Vi har även hört honom prata live under en av författarkryssningarna som vi åkt på. 

Även om boken inte alls var sensationell så var den ändå skön nog i uppläsningen för att få en fyra i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar