söndag 6 november 2022

Berättelsen om Alice Hart av Holly Ringland

En australiensisk bok om att hitta sig själv!

Handling: Alice Hart är nio år gammal när hon blir föräldralös och måste flytta till sin farmor som hon aldrig har träffat. Hennes farmor June driver en blomsterodling och lär henne allt om Australiens inhemska vildblommor och varje blommas betydelse. Blomsterspråket blir ett sätt för Alice att uttrycka det hon inte klarar av att säga med ord.

Hon finner sig tillrätta hos June och de andra kvinnorna på blomsterodlingen, men blir under uppväxten allt mer frustrerad över hur lite hon vet om sin familjs förflutna. När Alice är i tjugoårsåldern får ett oväntat svek hennes tillvaro att rasa samman än en gång. Då ger hon sig av till centrala Australiens storslagna öken för att börja om på nytt och hitta sina egna vägar i livet. Hon tror att hon har funnit vad hon sökte efter när hon träffar en man och förälskar sig. Men vem är han egentligen?

Jag läste den här boken för @kaffeochkulturs världsutmaning med Australien som land i oktober. Tyvärr hann jag inte läsa ut den helt innan månaden tog slut. Men det var inte mycket att göra. Livet kom emellan.

Vi följer huvudsakligen Alice som är nio år när boken börjar. Hon bor med sina föräldrar och hon träffar i princip ingen annan än dem. Hon hemskolas av sin mamma och pappan är en grym och mycket svartsjuk man. Samma år händer en katastrof. 

Hon hamnar då hos sin okända farmor och växer upp på hennes gård som har en blomsterodling. Blommorna fanns redan i Alice liv när hon levde med sina föräldrar och nu fortsätter det på henne farmors gård och med kvinnorna som lever där. Som vuxen inser Alice att det finns saker som hon inte fått veta och ytterligare ett nytt steg i hennes liv tas.

Det är lätt att känna med barnet och tonåringen Alice. Sidorna rymmer både smärta och tröst. Och det mitt bland alla blommor som finns runt dem som ett återkommande tema. I den vuxna delen så blir det mer fokus på handling och miljö. Jag känner mig lite distanserad från Alice och situationerna hon hamnar i. Jag ser men jag kommer henne inte nära. Jag får en känsla att författaren vill lite för mycket och att det som hon vill förmedla om Australien sker på bekostnad av känslorna runt Alice. 

Med tanke på temat Australien så passar det i gengäld bra att jag som läsare fick uppleva helt olika delar av Australien och känna på hur mycket det kan påverka människorna. Det blev även en koppling till urinvånarna.

Jag velar kring mitt betyg. Vissa delar är en fyra och vissa en trea så det får bli 3.5/en stark trea. Det var en trevlig upplevelse men jag tror inte boken kommer hänga kvar så länge i mig som jag önskat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar