måndag 22 maj 2023

Solitär - En biografi om Annette Kullenberg av Anna Hedenmo

Om en minnesvärd kvinna som inte gjorde det lätt för sig!

Handling: I decennier var hon en ständig del av svensk offentlighet: journalisten Annette Kullenberg. Hon chockerade och imponerade, hon bråkade och bröt ny mark. Vare sig det handlade om närgångna studier av överklassen, de mest utsattas villkor i Latinamerika, eller kampen mot kvinnoförakt. Alltid med orden som vapen. Alltid med stil.

Anna Hedenmo kände eller var åtminstone bekant med Annette Kullenberg. Och hon har här dessutom intervjuat rätt många människor runt Annette för att försöka få en bild av denna komplexa kvinna. Jag kan inte säga att jag direkt hade någon större koll på henne mer än att jag hör hennes namn och även hört lite om hennes gärningar utan att förstå att det var hon som låg bakom det. 

Boken är intressant och lyssnandet flyter verkligen på. Ibland fnissar jag och ibland känner jag att jag vill ta till en skämskudde. Hon och jag är verkligen olika men samtidigt kan jag känna en viss beundran för hennes mod. Vid något tillfälle nämns det att de på redaktionen måste låta henne få det som hon vill eftersom hon är (var) ett geni. En mening som väcker ett antal tankar kring hur mycket genier ska få avvika från diverse regler. Det är ingen lätt balansgång. Och boken väcker även en hel del tankar på hur en uppväxt påverkar en persons liv som vuxen.

Boken är lättlyssnad och det är en fascinerande men också till viss del tragisk historia om en kvinna som uppenbarligen verkligen kunde skriva. 

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar