lördag 6 maj 2023

Det glömda barnet av Donna Leon

Den tjugoandra boken i serien om kommissarie Brunetti!

Handling: I den tjugoandra delen i Donna Leons omåttligt populära Venedigserie är kommissarie Brunetti mitt uppe i ett känsligt ärende när han får ett upprört samtal från sin fru Paola. En dövstum man som har hjälpt till på kemtvätten har hittats död. Men när Paola får höra att han skulle ha överdoserat sömnmedel kan hon inte smälta förklaringen. När Brunetti undersöker saken förvånas han över hur lite man vet om den döde. Ingen känner till hans namn, han finns inte i några register, det är som om han aldrig existerat. Vid samtal med mamman får han dessutom en känsla av att hon döljer något. Brunetti inser att han måste gå vidare med fallet och en obehaglig historia börjar snart rullas upp.

Uppläsare: Magnus Roosmann

Böckerna om kommissarie Brunetti är långsamma pusseldeckare och har sällan någon direkt action i sig. Istället får vi känna på Venedigs speciella miljö, vinet och maten och korruptionen som råder i landet. 

I den här boken jobbar han med något som inte ens är ett utdelat fall för honom. Utan det handlar om en döv man som hittas död efter att ha fått i sig sömnmedel. Både han och hans fru Paola kände till mannen men inte mer än så. Parallellt får han ett uppdrag av sin chef också att göra en diskret undersökning om något helt annat. Brunetti frågar runt om den döda mannen men inser att väldigt få vill prata och de få som gör det berättar inte särskilt mycket. Men det väcker istället hans intresse och han fortsätter sin undersökning samtidigt som han drar in de flera av sina kollegor som han gärna samarbetar med.  

Den här är som sagt långsamt berättade och blev lite väl långsam även för mig mitt i. Under den sista tredjedelen tog den fart igen och vi fick ta del av en rätt speciell historia. 

Som helhet får boken betyget 3+ men skulle kunna få ett högre betyg om det visar sig att jag inte glömmer historien om ett kort tag.

2 kommentarer:

  1. Tjugoandra delen alltså ... jag har ju bara läst den första, men jag hoppas att det kommer att bli fler. Någon gång. Planen är ju att läsa allihop.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det är inte läge med Finish that series challenge i alla fall. Jag gillar dem mycket för Venedigs miljö och även att mat och vin får ta lite plats.

      Radera