måndag 5 juni 2023

Doften av kardemumma av Beatrice Samuelsson

En fin bok om att förstå varifrån man kommer!

Handling: Camilla har alltid tyckt om berättelsen om hur hon som nyfödd hittades i en Beirutväska på tågperrongen. Men vid sin adoptivmors dödsbädd får hon veta att det låg något mer i väskan: ett foto av två tonårstjejer sittande på en stenmur framför en kyrka. En av dem är hennes biologiska mamma, men vem?

Kyrkan på bilden ligger i Sunnanbo på Västgötaslätten och dit åker Camilla i jakt på svar. Hon möts av ett litet samhälle där alla verkar bära på en bit av hennes historia. Och när någon lämnar en bok med titeln Doften av kardemumma på hennes trappa börjar pusselbitarna falla på plats

Uppläsare: Hedvig Lagerkvist

När Camillas adoptivmamma dör avslöjar hon att hon har en ledtråd till Camillas okända ursprung. Ledtråden är ett fotografi och när Camilla hunnit smälta allt och hanterat allt kring sin mammas död åker hon till platsen där hon hittades. I hennes jakt träffar hon på ett antal olika personer där flera verkar veta mer än vad de vill säga. Dessutom är det någon som ger henne en bok - Doften av kardemumma som hon börjar läsa. Och som berättar en av alla sanningar om Camillas ursprung. 

Jag tycker om böcker med mysterier och här handlade det verkligen för Camilla att försöka hitta lite olika personer att prata med och försöka förstå vad som hände när hon föddes. Men de flesta är inte så sugna på att prata eller vet bara en liten del av sanningen.

Jag valde att lyssna på den här boken och ett litet problem med ljudboken är att det inte blir helt tydligt när det är texter i boken kontra när det är en annan persons dåtidstankar. Jag trodde först boken hade flera röster men förstod sen att det bara var en av personerna som hörde till boken. Så som bonus fick vi även en annan persons röst men som bara vi läsare/lyssnare fick höra och inte huvudpersonen.

Miljön är väldigt somrig och lantligt. Och jag målar upp några av ställena som beskrivs - och blir sugen på bullar! Även om jag föredrar kanel framför kardemumma. Jag tycker också om beskrivningarna av Camillas familjerelationer som kändes mer äkta än glorifierade. Relationer där det finns kärlek men även småstörningar. Och som så ofta med den här typen av böcker så vill jag att boken ska fortsätta lite längre än vad den gör. Men man kan inte få allt.

Betyg 4- av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar