onsdag 28 juni 2023

Kommande böcker i juli 2023

Som vanligt är det färre böcker som kommer ut i juli och jag hade en förhoppning om att jag inte skulle hitta någon. Men istället hittade jag huvudsakligen deckare som jag vill läsa.

Först ut är den femte delen i den isländska serien om Freyja & Huldar!

Dockan av Yrsa Sigurdardottir

HarperCollins Nordic

Antal sidor: 410

Utgivningsdatum: 2023-07-03

Det skulle bli en lugn fiskeresa med familjen, en chans för mor och dotter att hinna umgås. Men det blev en resa som för alltid förändrade deras liv.

Fisken uteblir och mor och dotter fångar bara en trasig docka som trasslar in sig i nätet. Efter många år i havet är dockan en skrämmande syn och moderns första instinkt är att kasta tillbaka den, men dottern vädjar om att få behålla den och hon ger med sig. Ett beslut som visar sig vara ödesdigert. Samma kväll lägger mamman upp en bild på dockan på sociala medier. Morgonen därpå är hon död och dockan försvunnen.

Flera år senare är kriminalinspektör Huldar på den plats han avskyr mest - ombord på en båt, på jakt efter mänskliga kvarlevor. Att identifiera skelettet de hittar på havsbotten visar sig vara svårare än de först trodde, och Huldar tvingas be psykologen Freyja om hjälp.Nästa bok är den första boken i en ny serie om Döden i Yorkshire.

Dimma över heden av Julia Chapman

Printz

Antal sidor: 377

Utgivningsdatum: 2023-07-12

Samson O"Brien har blivit uppsagd från sitt jobb som polis och bestämmer sig för att flytta tillbaka till den lilla byn Bruncliffe i Yorkshire. Samtidigt som han försöker rädda sitt rykte bestämmer han sig för att starta en detektivbyrå för att få in lite pengar.

I närheten arbetar Delilah Metcalfe, som gjort sig ett namn som äktenskapsmäklare. Hon driver egen byrå, men affärerna går lite trögt för tillfället.

Samsons första uppdrag blir att utreda ett misstänkt självmord i området. Men fallet blir mer omfattande än han kunnat förutspå, och plötsligt inser Samson att fler människor bragts om livet. Och alla spår leder till Delilahs verksamhet ...Här kommer den sjätte delen i deckarserien om Enzo Macleod. Jag köpte på mig några av de första i serien på bokrean men har inte börjat läsa dem.

Kvinnan i leran av Peter May

Modernista

Antal sidor: 320

Utgivningsdatum: 2023-07-18

Västra Frankrike, 1989: Tjugoåriga Lucie Martin sänks ner i en pittoresk sjö, livlös och med en plastpåse virad runt huvudet. Fjorton år senare: En värmebölja drar in över landsbygden, torkan dödar träd och buskar, och sjön förvandlas till en lergrop. I den hittar en fiskare Lucies kvarlevor.
Kriminalteknikern Enzo Macleod sitter i sin eleganta Parisvåning och går igenom den knappa bevisföringen för det sjätte - och sista - kalla fall han utmanats att lösa. Den före detta hallicken Régis Blanc framstår som den uppenbara förövaren, han sitter redan inne för att ha mördat tre sexarbetare. Men han har ett vattentätt alibi, och Enzo anar att den verkliga förklaringen är mycket mer komplicerad. Vad han inte inser är att han är på väg att försätta både sig själv och sina närmaste i livsfara.


Här kommer andra boken i en serie (Antonia Scott) som jag är nyfiken på. 

Svart varg av Juan Gómez-Jurado

Bokförlaget NoNa

Antal sidor: 512

Utgivningsdatum: 2023-07-19

Sju månader efter att Antonia Scott och Jon Gutiérrez avslutat sitt senaste fall träffas de vid floden Manzanares. En flytande kropp har hittats i floden som rinner rakt igenom Madrid. Antonia drar slutsatsen att offret föll högt uppifrån innan hon nådde floden. Hoppade hon från en bro eller blev hon knuffad?

När Jon och Antonia förbereder sig för att gå till botten med saken, ringer Mentor och säger åt dem att omedelbart resa till Marbella. De måste till varje pris spåra upp Lola Moreno, hustrun till en ökänd rysk gangster som hittats död samma morgon. Mentor misstänker att Lola har värdefull information om maffian i Spanien. Det enda problemet är att Lola har försvunnit. Och Antonia och Jon är inte de enda som letar efter henne. 


Ibland är det skönt med böcker som verkligen inte är förutsägbara. Och det känns lite som att jag inte alls vet var den här kan ta vägen.

Sällsynt kloka varelser av Shelby Van Pelt

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 368

Utgivningsdatum: 2023-07-19

Tova har tagit jobb som städare på stadens akvarium för att ha något att göra. Hennes make har gått bort och annars träffar hon mest sina enerverande väninnor på tråkiga kafferep.

Med mopp och hink rengör Tova akvariets lokaler efter stängning iakttagen av de vattenlevande varelserna. Där finns den åttaarmade bläckfisken Marcellus som hon är särskilt fäst vid. Samtidigt kommer den unge Cameron till stan, på jakt efter sin pappa. När Tova råkar halka och skada foten får Cameron ta över hennes nattliga städjobb.

Vad varken Tova eller Cameron förstår är att bläckfisken Marcellus döljer många hemligheter i sitt akvarium - han vet vad som hände när Tovas son försvann.


Sist ut är den åttonde boken i serien om kommissarie Barbarotti!

Det kom ett brev från München av Håkan Nesser

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 394

Utgivningsdatum: 2023-07-27

Det är jul, pandemiåret 2020, och den kände konstnären Ludvig Rute bjuder - på tvärs mot alla restriktioner - in sina syskon till firande i avlägsna Sillingbo. Han har något han vill säga dem. De har inte setts på många år och stämningen är minst sagt spänd. Det blir inte bättre av att ett mord inträffar under julnatten.

Paret Barbarotti-Backman kallas in och påbörjar en utredning som under ett ymnigt snöande och i pandemins slagskugga nästan erinrar om en gammal engelsk deckare. Åtminstone inledningsvis. Frågan är: Finns det en utomstående gärningsman eller är det "all in the family"? Och i det förflutna?

2 kommentarer:

  1. Ett par där som jag tydligen missade, men två gemensamt har vi. Eller kommer att ha för mitt inlägg kommer i morgon 🙂 Peter Mays serie om Enzo Macleod vet jag inte om jag ska fortsätta läsa. Blev så besviken på den första delen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant med bara två. Men det var visserligen flera deckare som jag rensade bort för att få ner mängden lite men som ändå var lite intressanta. Haha, och så har jag väldigt låga förväntningar nu på Peter Mays serie så jag får se vad jag tycker.

      Radera