onsdag 9 augusti 2023

En av fyra av Jessika Devert

En riktigt tankeväckande bok!

Handling: På ett bibliotek i staden Blomdala jobbar fyra kvinnor med olika härkomst, familjeförhållanden och syn på livet. En bär på en livsfarlig hemlighet, men hur ska man veta det när hon inte vågar berätta om sina mörka hemförhållanden? Det kan vara vem som helst av de fyra.

Eva är närmare sextio år och nybliven chef för biblioteket. Hon verkar ha ett till synes lugnt och trevligt liv med maken, men ingen vet att hon en gång i tiden flydde Blomdala. För Malin är familjen det viktigaste och hennes liv är i det närmaste Instagram-perfekt. Men hennes man har ingen aning om att hon ibland fantiserar om en annan. Märta är den alternativa tjejen som äntligen träffat kärleken på Tinder. Men känner hon honom verkligen? Städerskan Sadiha drömmer om att ta plats och om andra arbetsuppgifter, men motarbetas av sin familj. Ska hon våga ta chansen till ett nytt liv?

När Eva börjar riva ner de hierarkiska murarna på biblioteket kommer de fyra kvinnorna allt närmare varandra. Men det sätter farliga bollar i rullning ...

Jag tyckte om Jessika Deverts böcker om dagboken som både skrevs och inte skrevs. Så när den här lite mer allvarliga boken dök upp så blev jag väldigt intresserad. Men eftersom det var ett tyngre ämne inblandat så föredrog jag att läsa den istället för att lyssna på ljudboken.

Vi får följa fyra väldigt olika kvinnor som jobbar på ett bibliotek i den fiktiva staden Blomdala. Dels Eva som nyligen flyttat tillbaka med sin man och som precis blivit chef där. På biblioteket jobbar redan Malin som är väldigt noga med hur hennes familj ser ut på Instagram. Märta är tjejen som mått rätt dåligt men nu hittat ett jobb där hon känner att hon trivs och gör nytta. Men hennes utseende med färgat hår och piercingar får vissa att reagera. Städerskan Sadiha har lyckats fly från sitt hemland med sina barn och försöker göra livet lite mer meningsfullt. Men det är inte lätt att bryta sig fri från gamla könsroller. 

Medan vi följer dessa fyra kvinnor och deras olika bekymmer så berättar även en av kvinnorna om sitt liv som misshandlad. Och under läsningen är det verkligen omöjligt att inte fundera över vem av kvinnorna som är utsatt. I början upplever jag kvinnorna som aningen stereotypa. Kanske för att de medvetet ska vara så olika. Men ju mer jag läser desto mer växer karaktärerna och blir sina egna personer. Plus att de själva börjar växa alla fyra efter att de umgås allt mer tack vare Evas styrning till en början. 

Det är en smart bok som verkligen visar hur lite man vet av det som sker hemma hos folk och där man får en bra påminnelse om att vara uppmärksam på sin omgivning och inte ta saker för givna. 

Betyg 4 av 5!

4 kommentarer:

 1. Åh! Nu blev jag ännu mer sugen på att läsa den. Utspelar den sig i någon stad som finns, så man kan läsa den på plats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står staden Blomdala vilket jag tolkar är en fiktiv stad (jag hittade bara mindre ställen som heter Blomdala och som inte kändes som det här Blomdala). Men jag tror definitivt att du kommer gilla den.

   Radera
  2. Så bra, ändå. Då kan man ju läsa den var som helst 🙂

   Radera