fredag 11 augusti 2023

Udda fåglars ö av Lucas Hermans

En åländsk bok läst på Åland!

Handling: Ett förlorat jobb, en kraschad relation, panikångest - Leo är klar med Stockholm och behöver en nystart. På Åland hoppas han kunna rusta upp sin döda mormors torp, hitta harmonin igen och skriva den där romanen. Hittills har han mest grämt sig över alla misslyckanden och svarat "kanske" på livets stora frågor.

Men Ålandstillvaron blir inte alls som i fantasin. Han störs av grannen Alfrida - en orkanvind till tant som älskar bastu, skvaller och gin - och blir snart också uppsökt av den stelbente adelsmannen Milton. Sakta sugs Leo in i mysteriet med sin mormors syster Lydia, som sägs ha drunknat som ung. Men är det verkligen sant? 

Det här är en rätt tunn, lättläst bok om en man som inte helt hittat sig själv. När hans mormor dör bestämmer han sig för att ta en paus från livet i Sverige och istället lära känna sin åländska sida. Något hade hänt hans mormor på Åland under hennes ungdom så han har aldrig varit på platsen som hans mormor växte upp. 

Eftersom min svärmor bor på Åland så åker vi dit lite då och då. Det blev därför väldigt lämpligt att läsa boken under vår tripp nu i sommar. Allt för att få den rätta känslan. Ännu mer blev det när dialogen där ålänningar pratar var på åländsk dialekt och jag parallellt fick höra den talas. Här hade det varit lite kul att höra ljudboken också som är uppläst av den ålandsuppväxte Fred Forsell. Så jag kommer nog gå in på Storytel och lyssna lite på boken där också. 

Det är inte tydligt var på Åland som hans mormors torp ligger. Så där får man gissa lite. Och med grannen Alfrida som han är släkt med blir kontrasterna stora mellan den korrekta stadsuppväxta svensken och den väldigt lantliga eller bonniga Alfrida som säger vad hon tycker. Det blir så klart lite underhållande när de ska förhålla sig till varandra. Eller det blir snarare Leo som får anpassa sig till det åländska livet. 

Det som ger boken lite extra driv är frågan kring vad som hände när hans mormor var ung och hennes syster. Parallellt är det trevligt att se hur Leo växer medan han undersöker gåtan och anpassar sig till sitt mer lantliga boende. 

Det blir en trevlig läsning men boken är alltför kort för att lämna några djupare spår. Det är intressant med Leos utveckling samtidigt som det känns som jag önskar att jag kunde förstå bättre hans gamla jag. Mer än att det var den lite mer obstinata åländska sidan i honom.

Som helhet är boken mysig, lite humoristisk och även skön med den åländska dialekten. Men för kort för att stanna kvar hos mig.

Boken får betyget 3 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar