söndag 13 augusti 2023

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Om en skrämmande verklighet för allt för många!

Handling: Amerikansk jord är en bok du aldrig glömmer. En skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt - från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA.

Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.

Den här boken fick jag av min vän Annika när jag fyllde år och jag kände att den här boken behövde läsas när hjärnan inte var full av annat - utan under semestern. 

Vi får följa huvudpersonen Lydia som är med om något fruktansvärt. Alla runt henne blir brutalt avrättade men mot alla odds kommer hon och hennes son undan. Och de tvingas fly. Det enda hon vet är att de måste lämna Mexiko med sin son. Men hur?

Det här är en bok som verkligen berör och den startar väldigt effektfullt med själva massakern av Lydias släkt inklusive hennes man, journalisten som med sin artikel lyckats röra om i grytan. Eftersom jag dessutom har ett barn själv - en son så blir det nog ännu lättare att leva sig in i skräcken. Medan flykten pågår så ser jag filmen Sin Nombre inom mig där några personer flyr på ett liknande sätt så jag kan lätt måla upp ett antal scener här under deras flykt. Det är en film som också satte sina spår i mig precis som den här boken. Film och böcker kan påverka en starkt men på lite olika sätt. 

Det här är en bok som har hyllats av många och som alltid är jag rädd att bli besviken på grund av det. Men jag hade inte behövt oroa mig. Däremot var ju hela boken en lång oro för hur det skulle gå för dem. Dessutom lärde de känna folk på vägen som också berörde mig. 

Jag googlade på författaren efter att ha läst ut boken och jag såg att det fanns mycket kritik mot hyllningarna av boken. Mycket för att författaren själv inte är en av dem som upplevt det på nära håll utan att hon är en "rätt" vit kvinna i USA. Och att det inte är fel av henne att skriva om en bok om ett ämne som berör. Men att böcker som hyllas ska vara mer genuina och skrivna av de med mer kunskap. Boken blev bland annat upplyft i Oprah Winfreys bokklubb vilket fick kritiken att bli rätt stor. 

Nu är ju jag en helt vanlig vit kvinna i Europa som verkligen inte kan säga något om detaljerna i boken. Däremot tycker jag att det är viktigt att vi får insikt om problemen som finns här i världen och alla böcker som lyckas med det borde vara något positivt.

Betyg 4+ av 5!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar