tisdag 31 juli 2012

Bastarden från Istanbul av Elif Shafak

En roman som kommer hänga kvar!

Handling: En regnig eftermiddag i Istanbul. I minikjol och högklackade skor skyndar den unga Zeliha fram genom trängseln. Hon rusar in på en läkarmottagning och förklarar att hon vill göra abort. Zeliha är 19 år och ogift. Det som sker den eftermiddagen kommer att förändra hennes liv och livet för alla runt henne.


Tjugo år senare: en familj med fyra generationers kvinnor bor tillsammans i en stor våning i Istanbul. Det vilar en förbannelse över familjen: alla männen i den dör i förtid. Bara Mustafa är kvar - och han har försökt undkomma sitt öde genom att bosätta sig i USA.

Den här boken handlar huvudsakligen om Zelihas dotter Asya och Mustafas styvdotter Armanoush som vuxit upp i två olika världsdelar. Båda har varit omringade av kärlek men också av många viljor och tyckanden.

Asya växer upp i Istanbul med sin mamma och mostrar, alla otroligt färgstarka. Asya brås på sin mor och har ett rejält temperament och underbyggd ilska inom sig. Armanoush växer upp hos sin mor och styvfar Mustafa men är även mycket hos sin armeniske far och hans familj som också vill vara med och tycka saker. Mitt i allt detta finns konflikterna mellan turkar och armenier och hur det har speglat av sig på dessa två familjer.

Armanoush tar tillslut saken i egna händer och åker till Mustafas släkt i Istanbul och tillsammans med Asya försöker hon ta reda på vad som hände.

Mitt i allt detta kaos kommer dofterna av deras mat, vilket förhöjer läsningen (för mig som gillar matlagning).

Sen måste jag medge att den gav en liten aha-upplevelse. Jag bor nära en mycket invandrartät stad där en stor majoritet härstammar från mellanöstern och jag har många gånger förundrats över att de har så mycket att säga till varandra (men jag förstår ju inte ett ord vad de säger eftersom de oftast pratar sitt eget språk). Men efter att ha fått ta del av familjernas samtal i böckerna så kan jag plötsligt föreställa mig lite mer hur samtalen går.

I början hade jag svårt för alla namn och vem som var vem. Det var även lite knepigt att följa med i vissa historiska berättelser på grund av alla namn. Trots det tyckte jag mycket om den här boken. Det är puls, det är tankar, sorg, familjeliv, konflikter, kärlek och dofter. En klart läsvärd bok där författarinnan till och med blev åtalad i Turkiet på grund av den här boken (men åtalet lades sen ner).

2 kommentarer:

  1. När jag läste denna önskade jag så att det var en doftbok :)

    SvaraRadera