tisdag 31 juli 2012

I stundens hetta av Viveca Sten

En härlig sommardeckare!

Handling: Midsommarhelg i Sandhamn. Ett hav av vita båtar fyller hamnen och festande ungdomar har tagit över bryggorna. I myllret vacklar en ung flicka fram. Ingen hör hennes rop på hjälp när hon kollapsar i sanden vid strandpromenaden.
När polisen tar hand om flickan är hon medvetslös och de inser att hon inte bara är i chock, hon har också fått i sig stora mängder narkotika. Vad har hon råkat ut för?
Nora Linde ska för första gången fira midsommar med sin nya kärlek Jonas. Firandet kommer av sig när Jonas tonårsdotter Wilma inte kommer hem på natten. När de ringer på hennes mobil är det ingen som svarar. Wilma är spårlöst försvunnen.
Tidigt nästa morgon hittas en död kropp på stranden i Skärkarlshamn. Noras barndomsvän, kriminalinspektör Thomas Andreasson, kallas till Sandhamn. Samtidigt fortsätter Jonas och Noras desperata sökande efter Wilma.
Under utredningens gång inser Thomas hur subjektiv sanningen är. Alla inblandade har sin egen version av nattens händelser. Vem är offer och vem är mördare i midsommarnatten?

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Den här deckaren är enligt mig Viveca Stens bästa hittills. Delvis för att jag gillar när man inte vet vem mördaren är (och slipper kursiv text om mördaren) och för att Viveca Sten fortsätter att beskriva relationer på ett bra sätt.

Den här ger en otrolig sommarkänsla - midsommarhelg på en skärgårdsö. Man får frossa i de rikas ungdomarnas värld som inte alls är så härlig när man skrapar under ytan. Vi får även följa Nora och Thomas familjeliv.

Den stora nackdelen däremot med boken är bristerna i polisarbetet och deras slutledningsförmåga. Det är inte bara en gång jag irriteras över hur de missar de uppenbara för att fördröja upplösningen. Vid ett tillfälle är det uppenbart att en av två personer är inblandade och de förutsätter direkt att det är den ena av dem utan någon vettig orsak.

Men det är inte därför jag läser hennes deckare (som tur är) utan det är för allt runt omkring, miljöbeskrivningarna av Stockholms skärgård och alla personporträtt.

Uppläsningen var mycket bra gjord av Katarina Ewerlöf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar