söndag 22 juli 2012

Två gånger är en vana av Denise Rudberg

Lättläst som ger mersmak!

Handling: Under mellandagarna sker ett märkligt överfall, riktat mot en av de anställda vid det välrenommerade investmentbolaget The Chinese Wall. Offret återfinns dagen efter, mycket svårt skadad. Uppenbarligen har förövaren varit ute efter att döda. Brottet är extremt hårdbevakat av media, och polisen blir snart varse att The Chinese Wall inte bara är ett lämpligt firmanamn utan också ett begrepp för hur alla inom företaget blockerar informationsflödet till omvärlden. Det är omöjligt att få till ett enda vittnesmål som kan leda utredningen vidare. 

Offret, som de första dagarna svävar mellan liv och död, lyckas till slut bli så pass bra att ett förhör kan komma till stånd. Men också här blir det tvärnit, och polisen befinner sig i en återvändsgränd. 

Det är Torsten Ehns nybildade spaningsenhet som utreder fallet. Han, Marianne och Augustin börjar tillsammans att gräva bakåt efter gamla brottskopplingar till företaget. Sakta men säkert växer en alltmer skrämmande bild fram, av en grupp män som strategiskt och med stor beslutsamhet arbetar för en mer konservativ hållning inom näringslivet. Ett av deras mål är att helt utesluta all kvinnlig närvaro på högre befattningar, och det tycks också finnas idéer om hur man inom äktenskapet bäst ska tukta sin kvinna. 

Och medan jul övergår i nyår, champagnen flödar och raketerna brinner av sker ytterligare ett brott i skuggan av paljettklänningarna och kristallglasen. 


Precis som i första boken så figurerar överklassen - och det är väl lite av idén antar jag. Åter igen ser jag fram emot besöken i Stockholms saluhallar och härliga restauranger och jag ser också fram emot att se hur Mariannes liv utvecklas.

Till bokens obehagligare delar hör våld som framställs obehagligt och äkta. Det inger en rejäl känsla av obehag. Våld och maktmissbruk på olika sätt.

Tyvärr tar böckerna slut alldeles för fort och återigen är de mer relationsromaner än deckare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar