tisdag 31 juli 2012

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist

En obehaglig ungdomsroman!

Handling: Mary och Anne är enäggstvillingar, och det är svårt att veta var den ena börjar och den andra slutar. De ser sig båda som den starka, den som bär den andra, den som har ansvaret. Sedan de var små har de sett sådant som andra inte ser, känt sådant som andra inte känner. Anne ser andar, och Mary känner dem inta hennes kropp. Tillsammans utgör de ett medium.
Av vad som tycks vara en slump kommer de i kontakt med en medial grupp, som söker efter en liten flicka. Hon försvann för nio månader sen, och förmodas vara bortrövad och kanske mördad. Polisen har inga misstankar om vem gärningsmannen är, men med gruppens hjälp närmar sig Mary och Anne ett svar.
De är tvillingar och nästan som ett, och samtidigt så skrämmande skilda. Båda har de ett kaninhjärta som bultar, båda är de rädda, men för olika saker. Mary fasar för att deras sökande ska sluta i en grav. Anne är rädd för att Mary ska ta livet av sig.


Trots att den här går som ungdomsbok så är den inte enkel. Den är fylld av konflikter, rädslor och tonårsuppror. Att vara sjutton år och att vara en del av en annan och dessutom få besök från andra sidan gör livet rätt komplicerat. Dessutom väcker föräldrarnas separation ännu mer ilska, i synnerhet hos Mary vilket hon ser till att utnyttja. Det leder i sin tur till att de hamnar i en medial grupp som letar efter en liten flicka som försvunnit.

Det stora i boken är inte att hitta flickan utan relationen mellan syskonen och även till några i gruppen och rädslan hos Anne att Mary ska göra något drastiskt.

Boken som helhet är mörk men också väldigt bra. Det känns som man vandrar på en skör tråd och man vet inte om eller när den ska brista...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar