lördag 21 juli 2012

Jävla John av Eva Dozzi

Fiktion eller verklighet...?

Handling: Året är 1963 och Beatles är på sitt första Sverigebesök. Det är fortfarande några månader kvar innan Beatles slår igenom riktigt stort över hela världen. På hotellet finns långa, blonda Katja som pluggar musik och jobbar extra som hotellstäderska. En kväll blir hon uppkallad på ett av rummen för att städa upp efter en av killarna i bandet. Där möter hon en stupfull John Lennon. Och det blir ett möte ingen av dem kan glömma, och som får konsekvenser för både John och Katja många år framåt.
Jävla John är en underbar, tidstrogen berättelse om musik och kärlek, men också om idoldyrkan och kändisskap. 


Den här bygger på en fantasi som jag tror väldigt många kvinnor hade under Beatlestiden - att bli den utvalda kvinnan. Eva Dozzi har helt enkelt byggt vidare på det tillsammans med rejäl forskning kring allt som finns som Beatles.

Här får man verkligen känna på hur det kan ha varit för dem. Att leva som superkändisar och inte ens kunna gå ut. Det tillsammans med hur det skulle ha varit att få vara den utvalda hemliga kvinnan som ingen får veta något om. Det är många referenser till olika låtar och ibland blir det lite väl många engelska uttryck i texten som figurerar som refererar till deras låtar.

Jag gillade boken och den ingav en viss stämning som kommer att leva kvar. Däremot tror jag man uppskattar den betydligt mer om man varit ett stort Beatlesfan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar