tisdag 31 juli 2012

Den som gräver en grav av Yrsa Sigurdardottir

En isländsk deckare som växer!

Handling: En kvinna hittas mördad i närheten av det nyöppnade hotellet utanför Reykjavik. Hon är illa tilltygad, misshandlad och våldtagen. Rovfåglar har hackat på hennes ansikte. Hotellet, som sägs vara hemsökt av spöken, är ett rekreationscenter med new age-förtecken. Isländska Yrsa Sigurdardóttir börjar sin nya thriller lika starkt som succédebuten DET TREDJE TECKNET. Advokaten Póra Gudmundsdóttir kallas till platsen av hotellets ägare, Jonas, som själv är misstänkt för mordet. Och när Póra metodiskt börjar sin undersökning visar det sig att de två gårdarna ruvar på gamla familjehemligheter. Hemskheter som ingen vill ska komma i dagen.

I höstas läste jag Det tredje tecknet och fastnade för advokaten Pòra som är sympatiskt men lite för impulsiv.

I Yrsa Sigurdardòttirs böcker finns det isländsk mystik och i den här blandas det med tragiska familjehemligheter och New Age. Det är lite knepigt med alla isländska namn och gårdarnas familjemedlemmar och deras relation med varandra men sakta förstår jag bättre vem som är vem. När Pòras manlige vän från första boken dyker upp lyfter boken rejält (innan gick det rätt trögt). Dialogen mellan Póra och Matthew är avslappnad och fylld av ironisk humor som tilltalar mig.

Jag kan inte säga att Yrsa Sigurdardòttirs är en jättefavorit men hon är tillräckligt bra för att jag kommer att fortsätta läsa hennes böcker. Jag gillar hennes huvudperson och även den isländska miljön. Del tre finns översatt och det kan vara så att en fjärde är på väg.

2 kommentarer:

  1. Jag läste Det tredje tecknet för ett bra tag sen och tyckte den var helt okej, men sen har jag inte kommit mej för att läsa nån fler av Yrsa Sigurdardóttir.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boksnoken: Jag förstår lite vad du menar. Det var inte helt självklart för mig heller att läsa vidare. Men första boken läste jag under en skön ledighet så när jag tänker tillbaka på den är känslan väldigt behaglig :-).

      Radera