lördag 1 augusti 2009

Nattfåk av Johan Theorin

Nattfåk av Johan Theorin köpte jag på Åland under vår semestervecka. Jag hade tidigare under veckan läst ut Skumtimmen som är hans första bok. Den stora gemensamma nämnaren mellan hans böcker är Öland. Som jag förstått det ska det bli fyra böcker som utspelas på ön och de är rätt fristående från varandra men inte helt.

Boken växlar mellan flera huvudpersoner. Man får följa familjen som flyttar till Åludden, en gård på norra Öland, den nya närpolisen på ön samt en mindre ärlig person. Man får även uppleva gården i dåtid, olyckor som satt sin prägel på gården och som avspeglas i den nutida känslan.

Jag kan inte annat än rekommendera Johan Theorins böcker.

Baksidestext: Stormvarning
När den storm som kallas fåken drar in över Öland gör man bäst i att hålla sig inne. Vindarna kommer från norr med is, snö och dimma och drar med sig allt i sin väg.

Åluddens stora gård har stått öde och igenbommad vid en automatiserad fyrplats i många år. Det sägs att trähusen är byggda av timmer från skepp som gått under i fåken. Till slut får gården nya ägare. Katrine och Joakim Westin har tröttnat på Stockholm och flyttar till Åludden med sina två små barn. Westins är erfarna husrenoverare och inte det minsta vidskepliga. Men på hösten när de har flyttat in får de höra den kusligaste sägnen om Åludden: att alla som dött där återvänder till gården varje jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar