torsdag 3 december 2009

Bokfrågornas ABC - bokstaven B

Här kommer mina svar på frågorna som Lilla O ställt.

1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?

Jag köper mycket böcker. Jag älskar att köpa böcker och då helst nya. Men då och då blir det ett begagnat exemplar när jag inte få tag i den som ny. Sen lånar jag även böcker av närmaste släkten men däremot sällan på biblioteket. Böcker som blir riktiga favoriter vill jag gärna äga men nu för tiden läser jag sällan om en bok vilket jag ofta gjort förr när jag levde på CSN och inte hade mycket tid för nya böcker. Då var det enklare att läsa om en gammal för dem sträckläste jag sällan (att streckläsa böcker var ingen höjdare för studierna vilket inte bestod av skönlitteratur tyvärr).

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.

Jag kommer inte på så många dåliga böcker. Oftast har jag valt att inte ens börja läsa dem. Sen kan vissa böcker jag fått kämpa med bli riktigt bra i efterhand för det blev tid för eftertanke. Men ska jag nämna någon så får det bli Luftslott av Sheila O'Flanagan, en chic lit-bok som inte alls föll mig i smaken. Så den fick jag kämpa med för att lyckas läsa ut den.

3. A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.

För mig så är nog lite mer avancerade texter i böcker lite finare men för den sakens skull inte bättre. Sen tänker jag även på vissa gamla klassikerna som nog jag klassar som finare. Men det är ingen enkel fråga och det finns inget enkelt svar. Litteratur som inte är "fin" i mina ögon är inte dålig litteratur utan bara enklare att ta till sig. Och sen betyder inte att svår litteratur är samma sak som fin. Så chic lit är inte fin litteratur för mig medan en nobelpristagares böcker kan klassas som fin litteratur.

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?

Jag är osäker på om jag läst någon riktig biografi. Jag har läst ett antal memoarer och även fejkbiografier. Bland annat har jag läst Edith av Ernst Brunner som skrivit om Edith Södergran. När jag gick i gymnasiet fick vi varsin poet som vi skulle välja ut en dikt från och sen skriva om den som en novell. Jag fick då Edith Södergran och har alltid varit lite fascinerad av henne sen dess. Sen är Edith den enda bok jag läst av Ernst Brunner och den var nog lite väl "kladdig" och min sambo varnade för att han gillar att frossa om kroppsvätskor bland annat. Jag tycker det är intressant med fejkbiografier men jag är samtidigt störd över att jag inte vet vad som är sant och vad som är påhittat.

2 kommentarer:

  1. Brunner tillhör inte mina favoriter, men Södergran gör det i högsta grad. Fantastiska dikter!

    Roligt att läsa dina svar!

    Är Box 21 bra förresten?

    SvaraRadera
  2. Lilla O: Jag lär nog inte läsa något mer av Brunner. Jag blev rätt mättad. Däremot gillar jag fortfarande Edith Södergran även om jag normalt sett inte läser poesi.

    Jag har bara hunnit genom drygt halva Box 21 men gillar verkligen Roslund & Hellströms böcker. När jag lyssnat klart på den här har jag bara deras senaste kvar.

    SvaraRadera