lördag 21 september 2013

Himmel över London av Håkan Nesser

Allt är inte vad det ser ut att vara. Eller...

Handling: Det börjar klockan 4.50 på Paddington Station i hjärtat av London. Eller också börjar det en septemberkväll 1968 på Trafalgar Square. Eller möjligen längre tillbaka ändå med en lögnaktig stins i staden K- och hans son. Det är en spionhistoria, eller kanske en kärlekshistoria, eller kanske någonting helt annat, och det mesta utspelar sig i London, den eviga staden. Om en döende mångmiljonär och hans tänkbara arvingar handlar det. Och om böcker: varför det inte går att vara utan dem. Om tiden som stjäl våra liv och hjärtats obotliga ensamhet handlar det också, och kanske är det rentav själva berättaren som är huvudperson. Men vem är berättaren?

Något som börjar som en roman ändras till något annat - tror jag. Ett tag blir jag rädd att boken ska spåra ur men jag känner efter ett tag att det ändå går bra. Mitt lyssnande blev dessutom rätt sporadiskt under andra halvan för att slutligen få ett antal timmars sammanhängande tid mot slutet och det räddade nog mycket av upplevelsen för mig.

Det är svårt att skriva om boken utan att avslöja för mycket. Men precis som med Levande och döda i Winsford så känns boken bra efteråt trots att jag tvivlade ett tag. Men om jag ska jämföra tyckte jag mycket bättre om Levande och döda i Winsford och ännu mycket bättre om Barbarotti-serien.

Att lyssna kan nog både göra en bok bättre och sämre men Håkan Nesser gör ett bra jobb när han läser in sina egna böcker. Han vet ju själv hur han tänkt att hans personer ska låta. Jag låter bli att skriva mer om handlingen eftersom jag dels inte har en aning om hur namnen stavas eftersom jag lyssnat på boken och dels vill jag inte avslöja för mycket.

4 kommentarer:

 1. Jag var också lite orolig för den här boken, mest för att jag hört ganska mycket dåligt om den. Speciellt slutet. Men jag älskade den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inga problem med slutet, däremot tyckte jag den var lite seg mitt i men det kan tyvärr ha berott på att jag bara lyssnade korta stunder samtidigt som den tog en annan vändning som jag inte visste vad jag skulle tycka om. Men nu efteråt är jag mycket nöjd att jag lyssnade på den. Det är nog en bok som kommer hänga kvar rätt länge i medvetandet - som många av Nessers senaste böcker verkar göra :-).

   Radera
 2. Jag blev också lite konfunderad angående den här boken och inte ens när jag hade läst klart den visste jag helt säkert vad jag tyckte :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var rätt speciell på många olika sätt. Däremot kommer den hänga kvar rätt länge och utmärka sig.

   Radera