söndag 29 september 2013

Det slutna rummet av Sjöwall & Wahlöö

Snabblyssnad och intressant!

Handling: Både dörrar och fönster var stängda och låsta inifrån i det rum där en man blivit skjuten. Martin Beck, åter i tjänst efter en längre konvalescens, får ta över utredningen. Samtidigt följer han den grupp som tillsatts för att klara upp de många bankrån som härjar i Stockholm. 

I den här boken kämpar Martin Beck efter återfå livsviljan efter att han blivit nedskjuten i den förra. Han har alltid varit lite dyster men efter sin konvalescens är han i betydligt värre skick. I Det slutna rummat får han ett eget fall rätt udda fall att jobba med medan de andra jobbar med bankrånen som härjar.

Sjöwall och Wahlöö levererar en hel del kritik över hur polisväsendet styrts och om det är sant är det riktigt skrämmande. Tyvärr är jag för dåligt insatt för att veta vad som stämmer och inte stämmer men Maj Sjöwall själv säger att de delvis skrev böckerna eftersom de inte gillade samhällsutvecklingen i landet.

Det är som i alla Beck-böcker intressant att läsa om Stockholm där och då eftersom författarna var noga med att visa tidsandan och händelserna som var då.

Det slutna rummet är den åttonde boken i serien av tio totalt.

Torsten Wahlund är uppläsare och passar i mitt tycke utmärkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar