söndag 30 augusti 2015

Mirakelverkstaden av Valérie Tong Guong

Tänkvärd och mysig...

Handling: Mariette är historie- och geografilärare och gift med en narcissistisk politiker. Hon är på gränsen till utbrändhet och när klassens bråkstake går ett steg för långt gör hon något oerhört hon skickar honom nerför en trappa med en rungande örfil. Millie lever ett ensamt liv där vikariaten som sekreterare avlöser varandra. Men en kväll står hennes hus plötsligt i ljusan låga. Då vänder Mille flammorna ryggen och kastar sig ut genom fönstret. Monsieur Mike har deserterat från militären och har sedan dess gjort gatan till sitt hem. Överfallet från den stackars saten vars sovplats han stulit kommer som en blixt från klar himmel. 

Precis när Mariette, Millie, och Monsieur Mike tror att allt är förlorat dyker Jean upp som svaret på deras böner och sträcker ut en hand. Det sägs att han uträttar underverk med dem han välkomnar till sin Mirakelverkstad, att han mot alla odds lyckas lappa ihop trasiga själar. Men kan man verkligen skapa sig själv på nytt utan att göra upp med sina gamla demoner? Den mystiske Jean drar i trådarna i en lek som blir allt farligare, och de boende på Mirakelverkstaden börjar ana att allt inte är som det verkar.


Det här är en rätt mysig bok från Sekwa som väcker en del tankar. Dels vad som får människor att må dåligt och vilka rättigheter får man ta för att få människor att må bättre. Vad får människor att vilja stötta andra. Kan man ha enbart ädla motiv till sådana handlingar eller finns det saker i bakgrunden som att man själv behöver bli sedd eller botgöring eller...?

Jag tyckte om dem alla tre - Mariette, Mille och Mike på olika sätt. Och jag tycker om boken och tankarna den väcker. Men jag blev inte totalt gripen av boken som helhet vilket kan bero på att jag inte kom personerna tillräckligt nära. Boken är lättläst och lättillgänglig och jag ville ändå veta hur det skulle gå för personerna.

Betyg 3+ blir mitt slutgiltiga omdöme.

2 kommentarer:

  1. Tycker att den här var riktigt okej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var definitivt ok för mig också men den kommer inte hamna i årets tio-i-topplista.

      Radera